Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen Sport
Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen
Sport

Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen

Darts is vandaag de dag populairder dan ooit in ons land. Een en ander heeft natuurlijk te maken met de goede prestaties van enkele van ons landgenoten op de grote toernooien. Het dartsseizoen kent nu zijn apotheose met het 30ste PDC World Darts Championship dat tussen 15 december en 3 januari op het programma staat in Londen. Begin al maar te watertanden…

96 spelers plaatsten zich voor het WK darts: de 32 besten van de tweejarige wereldranglijst genaamd Order of Merit (die meteen ook reekshoofd zijn en pas in de tweede ronde starten), de 32 besten van de Pro Tour Order of Merit (de eenjarige wereldranglijst) en 32 ‘qualifiers’, waaronder voor het eerst drie vrouwen en spelers uit Azië.

Onze landgenoten

Onze landgenoten Dimitri Van Den Bergh en Kim Huybrechts behoren tot de eerstgenoemde categorie, Mike De Decker tot de tweede. ‘Dancing Dimi’ en ‘The Hurricane’ starten dus pas in de tweede ronde, De Decker moet al aan de slag in de eerste. De dames die dit jaar deelnemen aan het WK darts zijn Lisa Ashton, Beau Greaves en Fallon Sherrock).

Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen
Kim 'The Hurricane' Huybrechts

De eerste en tweede rondes worden afgehaspeld tussen 15 en 23 december. Huybrechts speelt z’n eerste partij in de namiddagsessie van 16 december, tegen de winnaar van het duel tussen het Ierse talent Keane Barry en de relatief onbekende Zuid-Afrikaan Grant Sampson.

Een avond later is het de beurt aan Van den Bergh, die het opneemt tegen z’n maatje Rowby-John Rodriguez of de ervaren Filipijn Lourence Ilagan. De Decker opent in de avondsessie van 18 december zijn WK tegen de Canadees Jeff Smith. Als hij de derde ronde haalt, treft hij zeer waarschijnlijk topfavoriet Van Gerwen.

Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen
Loting van het WK darts

Tussen 24 en 26 december gaat de riem er even af en op 27 en 28 december worden er pijltjes gegooid in de derde ronde van het WK. De volgende twee dagen staan de 1/8ste finales op het programma. Op 31 december is het weer rusten geblazen om dan tussen 1 en 3 januari de eindfase van het tornooi af te werken.

Sets en legs

Tijdens het WK darts haal je een set binnen wanneer je drie legs wint. Een overzicht hoe dit verloopt in de verschillende rondes:

- Eerste ronde: best of 5 sets (tot 3 dus)

- Tweede ronde: best of 5 sets (tot 3 dus)

- Derde ronde: best of 7 sets (tot 4 dus)

- Vierde ronde: best of 7 sets (tot 4 dus)

- Kwartfinale: best of 9 sets (tot 5 dus)

- Halve finale: best of 11 sets (tot 6 dus)

- Finale: best of 13 sets (tot 7 dus)

Vanaf de tweede ronde is er ook sprake van een tiebreak-regel. De beslissende set moet dan gewonnen worden met twee legs verschil. Bij een legstand van 5-5 wordt er vervolgens gespeeld met een sudden-death (allesbeslissende) leg. Daarbij mag de speler die de bull won voor de partij als eerste beginnen.

Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen
Mike 'The Real Deal' De Decker

Prijzenpot

Natuurlijk valt er tijdens het WK darts in Londen ook flink wat poen te scheppen voor de heren pijltjesgooiers. De totale prijzenpot bedraagt maar liefst 2,9 miljoen eur0. De wereldkampioen krijgt een cheque van 581.000 euro, de verliezend finalist 233.000 euro. Een overzichtje:

- Winnaar: 500.000 pond (581.000 euro)

- Runner-up: 200.000 pond (233.000 euro)

- Halve finale: 100.000 pond (116.000 euro)

- Kwartfinale: 50.000 pond (58.000 euro)

- 1/8ste finale: 35.000 pond (41.000 euro)

- Derde ronde: 25.000 pond (29.000 euro)

- Tweede ronde: 15.000 pond (17.500 euro)

- Eerste ronde: 7.500 pond (8.700 euro)

Alles wat je moet weten over het WK darts: gigantische prijzenpot, drie Belgen en drie vrouwen
Titelverdediger Peter 'Snakebite' Wright en Dimitri 'The DreamMaker' Van Den Bergh

Er is ook weer een interessante bonus weggelegd voor hij of zij die erin slaagt om tijdens het WK twee ‘ninedarters’ te gooien: 50.000 pond! Dat is nog nooit gebeurd, maar tijdens de Premier League dit jaar gooide Gerwyn Price er twee op één avond.

Het WK is in ons land live te volgen via VTM 2, maar er is ook een (betalende) livestream via de PDC zelf. Dit jaar is Cazoo overigens voor het eerst de hoofdsponsor, als vervanger van William Hill.

(Bron: nieuwsblad.be)

3 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties