Dreigt puntenaftrek? Na de sportieve impasse, nu ook onderzoek naar gesjoemel Chelsea bij transfer Hazard Sport
Dreigt puntenaftrek? Na de sportieve impasse, nu ook onderzoek naar gesjoemel Chelsea bij transfer Hazard
Sport

Dreigt puntenaftrek? Na de sportieve impasse, nu ook onderzoek naar gesjoemel Chelsea bij transfer Hazard

Leidt de overgang van Eden Hazard naar Chelsea in 2012 indirect tot puntenaftrek voor The Blues? De Londense club staat mogelijk een nieuw onderzoek te wachten, nu uitgelekte documenten tientallen miljoenen aan geheime geldstromen hebben onthuld, waaronder transacties tussen Hazards makelaar John Bico en Roman Abramovitsj.

Chelsea riskeert naast de sportieve uitdagingen van dit moment dus ook extra sancties, zoals puntenaftrek. Dit zou een mogelijke erfenis zijn van het tijdperk-Abramovitsj (2012-2022), waarbij tientallen miljoenen via offshorebedrijven zijn uitgekeerd bij inkomende en uitgaande transfers, om de regels van de Financial Fair Play te omzeilen. Het onderzoek van het ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) onthult dat Abramovitsj via diverse postbusbedrijven miljoenen heeft doorgesluisd.

7 miljoen commissie voor makelaar Hazard

De transfer van Eden Hazard valt hierbij op. In 2012 maakte de ex-Rode Duivel voor 35 miljoen euro de overstap naar Chelsea, waar hij in zeven jaar zes titels en verschillende Europese bekers won. Hazards makelaar, John Bico, zou destijds ongeveer 7 miljoen euro aan commissie hebben gevraagd. Dit bedrag komt overeen met een overeenkomst tussen Leiston Holdings, een bedrijf van Abramovitsj op de Britse Maagdeneilanden, en Gulf Value FZE, met de handtekening van John Bico.

De vergoeding wordt omschreven als 'advies en consultancy in sport'. Bico stopte enkele jaren na Hazards transfer als makelaar, maar behield zijn connecties met Abramovitsj. De recent gelekte documenten onthullen dat Bico uiteindelijk afzag van 300.000 euro van het eerder afgesproken bedrag. Mogelijk gebeurde dit om via Chelsea een licentie te verkrijgen. Later dook Bico ook nog op bij Antwerp FC.

Ook andere 'verdachte' transfers

Het onderzoek belicht ook andere transfers, waaronder die van Samuel Eto'o en Willian, waarbij Chelsea vragen kan verwachten. Abramovitsj's bedrijf voerde in 2013 betalingen uit aan een onderneming van de Russische biljonair Suleiman Kerimov - destijds eigenaar van Anzhi Makhachkala - voor 'advies en scouting'. Kort daarna maakten Eto'o en Willian de overstap van Anzhi naar Chelsea. De Engelse voetbalbond (FA) is een onderzoek gestart naar de geldstromen.

Dit komt bovenop het lopende onderzoek naar de financiën van Chelsea over de periode 2012-2019. De nieuwe eigenaar, de Amerikaan Todd Boehly, was in 2022 van mening dat Abramovitsj onvoldoende informatie kon verstrekken over de financiën tijdens zijn ambtstermijn. Wordt dus zeker allemaal nog vervolgd!

(Bron: hln.be)

4 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties