Hallo FIFA!? RWDM doet 'duistere' transfer van 30 miljoen, zaakje waar (financial) fair play ver te zoeken is Sport
Hallo FIFA!? RWDM doet 'duistere' transfer van 30 miljoen, zaakje waar (financial) fair play ver te zoeken is
Sport

Hallo FIFA!? RWDM doet 'duistere' transfer van 30 miljoen, zaakje waar (financial) fair play ver te zoeken is

Met een totaalbedrag van 25 miljoen euro heeft promovendus RWDM het record verbroken voor het hoogste bedrag ooit betaald voor een binnenkomende transfer in België. Echter, Ernest Nuamah, de 19-jarige Ghanese vleugelspeler, zal niet (en waarschijnlijk nooit) te bewonderen zijn in het shirt van RWDM. En de FIFA? Die kijkt doodleuk de andere kant op…

De Ghanees wordt onmiddellijk uitgeleend aan Olympique Lyon, wat opmerkelijk genoeg dezelfde eigenaar, John Textor, deelt met RWDM. Beide clubs handelen alsof er niets aan de hand is. Hoewel Nuamah officieel op de loonlijst van RWDM staat, werd hij niet eens geïntroduceerd of aangekondigd in België. Op dezelfde dag verhuisde hij naar Frankrijk, waar hij nu op huurbasis speelt. De vraag rijst waarom het rijkere Lyon de speler niet rechtstreeks van Nordsjaelland heeft overgenomen.

Financial Fair Play (???)

Ironisch genoeg is het antwoord ‘Financial Fair Play’. Olympique Lyon kampt al een tijdje met financiële problemen, deels veroorzaakt door het uitblijven van Ligue 1-titels sinds de opkomst van PSG onder de oliesjeiks. De overdrachtssom van 25 miljoen euro - 30 miljoen euro met bonussen - lag buiten het bereik van OL, zowel financieel als volgens de regels van Financial Fair Play van de FIFA. De absurde constructie van deze transfer roept de vraag op naar de werkelijke betekenis van ‘fair play’.

‘Dubbelvoorzitter’ John Textor heeft nu de speler namens RWDM aangeschaft en vervolgens werd Ernest Nuamah onmiddellijk uitgeleend aan Lyon, met een verplichte aankoopoptie aan het einde van het seizoen. Dit stelt Lyon in staat om de kosten pas volgend jaar op hun balansen te registreren, wat hen dit seizoen meer financiële flexibiliteit geeft. Dit lijkt echter verre van ‘Fair Play’. RWDM lijkt hier te fungeren als een soort van tussenpersoon.

Hoe gaat RWDM dit uitleggen!? 

Maar we mogen ervan uitgaan dat RWDM op de een of andere manier hiervan de gevolgen zal moeten dragen. Om te beginnen door volgend jaar aan de FIFA te moeten uitleggen hoe ze de transfer van Nuamah hebben kunnen financieren met een budget dat slechts een fractie is van de transfervergoeding. Tenzij voorzitter John Textor financiële injecties doet, lijkt dit vrijwel onmogelijk. Hoe dan ook, de duurste inkomende transfer ooit in België zal waarschijnlijk geen minuut spelen in de Jupiler Pro League. Een van de zovele (slechte) ‘grappen’ van de FIFA. Het begint een beetje lachwekkend te worden, nietwaar?

(Intropic: Vid still Instagram RWDM en Youtube Olympique Lyonnais)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties