Het geheim van Philippe Gilbert ontsluierd Sport
Het geheim van Philippe Gilbert ontsluierd
Sport

Het geheim van Philippe Gilbert ontsluierd

Wat hebben Ricardo Ricco, Richard Virenque, Frank Vandenbroucke en Philippe Gilbert gemeen? Behalve een aantal mooie prestaties hoort daar ook de blonde coupe bij die ze zich ooit in hun wielercarrière lieten aanmeten. Onze hoop op enkele klinkende overwinningen in de Tour verscheen onlangs met blondgekleurde haren. Een voorteken op een klinkende overwinning? Of is er een andere verklaring?
Uit het genoemde lijstje van wielrenners is Philippe Gilbert de enige die nog niet betrapt werd op het gebruik van doping. Allen verschenen ze ooit aan de start van een wedstrijd met geblondeerde haren, wat voor ons toch een klein vraagteken deed rijzen. Tenslotte is doping, met de Tour de France in aantocht en de recente schandalen, brandend actueel.

Wij contacteerden Christophe Stove, medewerker bij het Laboratorium voor Toxicologie en Forensisch Instituut bij de Universiteit Gent.

Ons hoofdhaar slaat heel wat producten op. Zouden dopingproducten traceerbaar zijn via een haarstaal?
Christophe Stove: Dat klopt. Het menselijke haar bevat reststoffen waarmee men terug in de tijd kan nagaan wat er zoal gebruikt werd. Het gaat dan vooral over de klassieke geneesmiddelen, waaronder ook een aantal verboden middelen vallen. Met één centimeter hoofdhaar kan je ongeveer één maand terug in de tijd gaan, terwijl je met tien centimeter een volledig jaar kan analyseren. Er is wel een risico op contaminatie: politieagenten die bij de narcoticabrigade werken en een cocaïnevangst hebben gedaan, riskeren dat er sporen van cocaïne in de haren worden gevonden, wat veroorzaakt kan worden door in het haar te wrijven na contact met het product.

Zou het peroxideren van het haar verboden producten kunnen maskeren?
Christophe Stove: Dat klopt inderdaad. Alles hangt wel af van de mate waarin men verboden producten heeft gebruikt: iemand die dagelijks cannabis verbruikt, zal met één haarkleuring niet alles kunnen verwijderen. Maar een gedeelte is zeker te verbergen.

Hoe zit het met andere lichaamsbeharing?
Christophe Stove: Op dat vlak is er nog niet zoveel onderzoek gebeurd, dus daar kunnen we onmogelijk conclusies uit trekken. Maar naar hoofdhaar is heel wat research gedaan, we weten perfect hoe we dit kunnen analyseren en wat het wil zeggen.

Zou een controle van bloed, urine en hoofdhaar niet heel wat informatie kunnen opleveren?
Christophe Stove: Bij hoofdhaar zit er natuurlijk een vertraging op: het duurt even vooraleer je hieraan ziet dat er verboden middelen zijn gebruikt. Maar het totaal zou een goed beeld moeten geven, mits er zoals eerder gezegd geen sprake is van contaminatie natuurlijk!

Met dit in het achterhoofd krijgen we plots enige achterdocht over de nieuwe coupe van Philippe Gilbert. Om ons zekerheid te verschaffen, contacteerden we ook Dr. Cooman, de dopingjager van Vlaanderen met zijn team van het Medisch Verantwoord Sporten.

Dr. Cooman, zou een wielrenner er goed aan doen om zijn haar te kleuren om zo mogelijke restanten van dopingproducten te verbergen?
Dr. Cooman: Dat zou weinig zin hebben, want wij gebruiken enkel bloed- en urinestalen. Het haar wordt niet geanalyseerd, dus hoeft een renner zich wat betreft haartooi niet uit te sloven om een positieve dopingcontrole te vermijden!

Zonder de efficiëntie van ons dopingbeleid in twijfel te willen trekken, blijven we toch met vraagtekens zitten over de haarkleur van Virenque, Ricco, Vandenbroucke en Gilbert. Ook een Marco Pantani, de haarloze piraat, bleek een dopinggebruiker te zijn. Maar misschien zijn we het te ver aan het zoeken en hebben we gewoon één van de beste renners van dit seizoen - en hopelijk ook van de komende Tour - in onze rangen! (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties