Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren Sport
Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren
Sport

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Hearthstone: March of the Lich King kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Blizzard sluit het jaar 2022 in de populaire free-to-play kaartgame Hearthstone af met een knal. De enige echte Lich King is terug niet alleen met nieuwe kaarten gebaseerd op zijn Undead Army, maar de Lich King is ook speelbaar als een gloednieuwe class genaamd Death Knight. Is March of the Lich King een geslaagde uitbreiding geworden?

145 nieuwe kaarten

Blizzard voegt iedere uitbreiding 135 nieuwe kaarten toe aan de game. Dit keer zijn dat 145 kaarten, want ook de Death Knight is nu speelbaar en krijgt exclusieve kaarten. Het thema van de uitbreiding gaat niet alleen over de Lich King en zijn leger, maar ook om de Blood Elves. Het idee is dat de Lich King zich heeft gemunt op de magische Sunwell van Silvermoon, het land van de Blood Elves. Daardoor bevat de uitbreiding kaarten die passen bij dit thema. Alle 10 classes hebben vette nieuwe kaarten gekregen. Nieuwe kaarten zijn te ontgrendelen via kaartpakketten die je met echt geld of met je verdiende in-game currency genaamd Gold kan kopen.

Wrath of the Lich King was onze favoriete World of Warcraft-uitbreiding. Het is daarom extra leuk om de art van de monsters en undead the zien in deze Hearthstone-uitbreiding. Om aan de slag te gaan met de Death Knight class, moet je een korte single player story spelen over hoe Arthas wraak heeft genomen en de Lich King is geworden. Het verhaal is interessant en laat goed zien hoe de Death Knight class werkt. Wel is dit verhaal kort met maar vier duels, maar het is wel een leuke extra.

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

Death Knight

De Death Knight is anders dan de huidige negen classes in de game. Death Knights werken met runes namelijk Blood, Unholy of Frost. Iedere Death Knight class heeft één of meer runes. Wanneer je een Death Knight deck maakt, moet je eerst runes kiezen, vervolgens zie je welke Death Knight-kaarten beschikbaar zijn om te gebruiken in je deck. Het is dus niet zo dat je een combo kan maken met alle Death Knight-kaarten. Blizzard zorgt hiermee voor balans om de Death Knight niet ongelofelijk sterk te doen aanvoelen tegenover de andere 9 classes. Tevens zorgt dit systeem ervoor dat Death Knight-decks onderling anders aanvoelen.

Blood is bijvoorbeeld erg gefocust op het opofferen van minions om andere minions sterker te maken. Verder is er Frost Death Knight. Dit lijkt het meest op Frost Mage waarbij je probeert om zoveel mogelijk de minions van je tegenstander te bevriezen zodat jouw minions het bord kunnen controleren. Het verschil met de mage is dat je ook hier minions moet opofferen om je spells sterker of goedkoper te maken.

Als laatste is er Unholy Death Knight. Hier focus je vooral op zoveel mogelijk minions voor bord control. Minions die sterven kan je als corpses gebruiken voor speciale effecten en het verbeteren van wapens. Van de drie Death Knight types, vonden wij Blood het leuks om te spelen.

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

Meta lastig voor nieuwkomers

Met 145 nieuwe kaarten zal de meta in de komende dagen, weken en maanden weer veranderen. Om echt mee te kunnen draaien als competitieve speler, heb je heel veel kaartpakketten nodig om de sterke meta decks te kunnen maken. Deze zijn niet goedkoop om te craften of te verzamelen. Vaak heb je niet genoeg aan kaarten uit één uitbreiding, maar moet je ook beschikken over kaarten uit voorgaande uitbreidingen. Free-to-play spelers moeten daarom iedere uitbreiding genoegen nemen met één of twee competitieve decks.

Een voordeel is wel dat je bestaande Standaard decks van de vorige uitbreiding, ook nu bruikbaar zijn en dat je bij het uitspelen van de single player Death Knight story, een gratis deck krijgt van Blizzard.

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

Dual minion types

Met de uitbreiding, krijgen enkele kaarten een dual type. Een kaart kan bijvoorbeeld Undead maar ook Dragon zijn. Dit is niet alleen van toepassing op nieuwe kaarten, maar Blizzard heeft dit ook gedaan bij bestaande kaarten van voorgaande uitbreidingen. Zo hebben een heleboel kaarten indirect een buff gekregen.

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

Manathirst

Net als iedere uitbreiding is er ook een nieuwe keyword. In March of the Lich King zijn er verschillende kaarten met de keyword Manathirst. Dit zijn kaarten die sterker worden in de latere beurten van een duel. Als er bijvoorbeeld Manathirst (7) op een kaart staat maar een kaart kost 3 mana. Dan kan je deze kaart gebruiken wanneer je drie mana hebt, maar wanneer je zeven mana hebt, wordt de kaart veel sterker. Zo’n kaart blijft dan 3 mana kosten, maar is veel effectiever als je kan wachten totdat je meer mana hebt.

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

Opvallende en zeer creatieve kaarten

Net als bij iedere uitbreiding zijn er kaarten die heel creatief zijn bedacht en de meta gaan veranderen. Een hele interessante is Patchwerk. Deze zeven kostende minion is zelf niet heel sterk, maar zijn vaardigheid is een game changer. Voor 7 mana kan Patchwerk 3 willekeurige minions van je tegenstander vernietigen, namelijk op het bord, in de deck en de hand. Omdat Patchwerk in de latere minuten van een duel wordt gespeeld, heb je een goede kans om legendarische minions ermee uit te schakelen.

Een andere kaart die we willen opnoemen is Alexandros Mograine. De effect van deze kaart kan een duel voor je winnen, want iedere beurt nadat Alaxandros is gespeeld, krijgt je tegenstander 3 damage. Een gratis directe Frostbolt iedere beurt dus. Wanneer je Alexandros combineert met Bronzebeard, kan je de schade verhogen naar 6 damage per beurt. Zo kan je zonder veel moeite, het je tegenstander heel moeilijk maken.

Review: Hearthstone March of the Lich King– De beste uitbreiding in jaren

Een kleine balans-update lijkt nodig

march of the Lich King voelt redelijk gebalanceerd aan voor de eerste week van release. We zijn een behoorlijk aantal nieuwe soorten decks tegengekomen, dus de meta lijkt zeker te gaan veranderen. Interessante decks nu zijn Renethal Druid, Arcane Hunter, Triple Blood Death Knight en Random Rogue.

De enige decks waar Blizzard, wat ons betreft naar kan kijken zijn Renathal Druid en Ramp Hunter. Deze decks lijken op dit moment een beetje te sterk waarbij een duel al klaar is in een mum van tijd. Een kleine balans update lijkt nodig. Warrior daarentegen was zwak bij de vorige uitbreiding en is dat nog steeds bij March of the Lich King. In 2021 domineerde Warrior, maar dit jaar valt deze class tegen. Hopelijk voorziet Blizzard, Warrior nog van een buff in een aankomende patch.

Conclusie

March of the Lich King is niet alleen een goede uitbreiding, maar de beste in jaren. Dit keer hebben we niet alleen een hoeveelheid nieuwe kaarten gekregen, maar ook een nieuwe class en een single player story. Death Knight speelt fantastisch en heeft veel mogelijkheden. Verder hebben alle classes genoeg interessante nieuwe kaarten gekregen zodat de meta weer gaat veranderen. Een kleine balans update lijkt op dit moment wel nodig en zal ongetwijfeld ook komen. Kortom, March of the Lich King is een geweldige nieuwe uitbreiding voor Hearthstone en de beste sinds Demon Hunter aan de game werd toegevoegd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties