Sepp Blatter zegt dat het een 'vergissing' was om het WK 2022 aan Qatar toe te kennen Sport
Sepp Blatter zegt dat het een 'vergissing' was om het WK 2022 aan Qatar toe te kennen
Sport

Sepp Blatter zegt dat het een 'vergissing' was om het WK 2022 aan Qatar toe te kennen

Sepp Blatter heeft toegegeven dat het een ‘vergissing’ was om Qatar het WK 2022 te gunnen en heeft onthuld waar het toernooi dit jaar volgens hem in plaats daarvan had moeten plaatsvinden. Het is een bijdrage die misschien een beetje nuttiger was geweest als hij het had gezegd toen hij nog voorzitter van de FIFA was en niet twee weken voor aanvang van het tornooi…

Wat betreft de redenen om te denken dat het een vergissing was om het WK aan Qatar te geven, die kun je misschien zelf al raden. De grootste is waarschijnlijk Qatar's ontstellende staat van dienst op het gebied van mensenrechten, vooral als het gaat om vrouwen en de LGBTQ+ gemeenschap. Ondertussen zijn ook ten minste 37 arbeidsmigranten officieel gestorven bij de bouw van nieuwe stadions voor het WK, hoewel The Guardian meldt dat meer dan 6.500 arbeidsmigranten in Qatar zijn gestorven sinds het land het toernooi kreeg toegewezen.

“Qatar is te klein voor een WK”

Een ander groot probleem is de extreme hitte, waardoor het WK in de winter moet worden gespeeld, midden in het voetbalseizoen van de meeste landen. Blatters belangrijkste reden tot bezorgdheid was echter geen van deze. In een gesprek met het Zwitserse Tages-Anzeiger gaf de voormalige FIFA-voorzitter, die in 2015 aftrad te midden van een corruptieschandaal, toe dat Qatar te klein is om een groot evenement als het WK te organiseren. Hij zei: "De keuze voor Qatar was een vergissing. Het is een te klein land. Voetbal en het WK zijn daar te groot voor.”

"Destijds waren we het er in het uitvoerend comité eigenlijk over eens dat Rusland het WK van 2018 moest krijgen en de VS dat van 2022”, ging hij verder. "Het zou een gebaar van vrede zijn geweest als de twee jarenlange politieke tegenstanders het WK vlak na elkaar hadden gehost." Blatter was in 2010 hoofd van de FIFA toen Qatar het WK van 2022 kreeg toegewezen en gaf toe dat het zijn schuld was, door te zeggen: "Ik was daar destijds als voorzitter verantwoordelijk voor."

Strenge regels baren zorgen

De voormalige FIFA-voorzitter zei verder wel dat hij blij was dat bijna geen voetballers het WK 2022 boycotten, en beweerde dat de FIFA de criteria voor de toekenning van hun toptoernooi veranderde na de dood van bouwvakkers in Qatar. Fans die naar Qatar reizen om het WK persoonlijk bij te wonen, worden ondertussen uitvoerig gewaarschuwd voor de strenge regels van het land en de verschillende normen tussen Qatar en veel andere landen.

Tijdens evenementen zoals een WK voetbal drinken veel fans in het openbaar alcohol, iets wat in Qatar niet is toegestaan, en sommigen maken zich zorgen over hoe de wetshandhaving zal reageren eens het WK begint. Politiediensten uit het VK, de VS, Frankrijk, Italië, Zuid-Korea, Turkije en Pakistan zullen agenten uitlenen om toezicht te houden op de massa's fans die het toernooi bijwonen. Op 20 november begint het allemaal. Afwachten wat het gaat geven…

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties