Trans vrouw Noa-Lynn van Leuven verovert de dartswereld, maar de reacties zijn bikkelhard: "Hoop dat je doodvalt!" Sport
Trans vrouw Noa-Lynn van Leuven verovert de dartswereld, maar de reacties zijn bikkelhard: "Hoop dat je doodvalt!"
Sport

Trans vrouw Noa-Lynn van Leuven verovert de dartswereld, maar de reacties zijn bikkelhard: "Hoop dat je doodvalt!"

Noa-Lynn van Leuven is de dartswereld aan het veroveren en won afgelopen weekend als eerste vrouw ooit een Challenge Tour-toernooi. Ondanks haar buitengewone prestatie, krijgt de 27-jarige Nederlandse te maken met talloze negatieve reacties vanwege haar transgenderidentiteit. Een concurrente heeft zelfs een uitgebreid betoog geschreven om haar uit het vrouwendarts te weren. "De reacties worden steeds heftiger. Het lijkt wel alsof mensen commentaar móéten geven," aldus Van Leuven.

Haar historische overwinning in het Duitse Hildesheim tegen Tytus Kanik heeft veel aandacht gekregen, vooral in de Britse kranten waar darts enorm populair is. Echter, een groot deel van de aandacht is gericht op het feit dat ze een trans vrouw is. Van Leuven merkt op dat de reacties die ze ontvangt niet altijd vriendelijk zijn. "Ik wil gewoon mijn ding doen, maar het lijkt wel alsof mensen commentaar móéten geven.”

"Ze gaan meteen los, zonder te lezen wat er staat"

“Ze lezen vaak niet eens wat er geschreven is. Ze hebben meteen de reflex om los te gaan," zegt Van Leuven, die op 17-jarige leeftijd begon aan haar transitietraject. Van Leuven ontvangt steun van veel collega's en de PDC, maar kan niet ontkennen dat ze ook geconfronteerd wordt met negativiteit. Ze krijgt harde opmerkingen te horen, zoals 'Jij hoort niet thuis op zo'n toernooi' en 'Ik hoop dat je doodvalt'.

Oneerlijk voordeel? 

Sommige critici beweren zelfs dat trans vrouwen een oneerlijk voordeel zouden hebben in de sport, zoals meervoudig WK-deelnemer Deta Hedman die een betoog schreef tegen trans vrouwen in het vrouwendarts. Desondanks blijft Van Leuven gefocust op haar spel. Ze staat momenteel negende op de Challenge Tour Order of Merit en droomt ervan om uiteindelijk tegen Michael van Gerwen te spelen. "Dat zou toch machtig mooi zijn?" besluit ze.

(Bron: hln.be)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties