Belg 'wint' Tour de France dankzij schorsing Armstrong Sport
Belg 'wint' Tour de France dankzij schorsing Armstrong
Sport

Belg 'wint' Tour de France dankzij schorsing Armstrong

Weet u nog het jaar 1999, toen een jonge Kurt van de Wouwer de elfde plaats haalde in de Tour de France? Als we de ietwat strakke definitie van de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA hanteren, is onze Kurt Tourwinnaar van dat jaar! Wij leggen u uit waarom.

U weet ondertussen ongetwijfeld dat Lance Armstrong de strijd tegen het antidopingagentschap USADA heeft opgegeven. Zij jagen al jaren achter Armstrong, die volgens oude stalen kan gepakt worden op dopinggebruik. De organisatie wil op basis van hun zeer strikte criteria ook meteen zijn zeven Tour-overwinningen afpakken. Maar als je deze criteria toepast op de top 10 van de Tourwinnaars van 1999, kan je ze ook meteen allemaal uit de boeken schrappen. We overlopen even het lijstje.

De toenmalige Tour-winnaar Lance Armstrong valt sowieso af volgens de USADA. Ook collega Alex Zülle heeft toegegeven doping te gebruiken en verknoeit zo zijn tweede plaats. Fernando Escartín, de nummer 3, gaat ook niet vrij want er zijn bewijzen van georganiseerd dopinggebruik binnen zijn team. Nummer 4, Laurent Dufaux, gaf in '98 dopinggebruik toe. Angel Casero - nummer 5 - was betrokken bij Operación Puerto in 2006. Nummer 6, Abraham Olano, testte positief voor cafeïne tijdens de Ronde van Catalonië. Nummer 7, Daniele Nardello, was kind aan huis bij dopingcoach Aldo Sassi. Richard Virenque - nummer 8 - werd betrapt op doping. Nummer 9, Wladimir Belli, gaf toe doping te hebben gebruikt en nummer 10 - Andrea Peron - was betrokken in een twijfelachtige zaak van cafeïnepillen.

Kortom: als we de uiterst strikte definitie van de Amerikanen volgen, is Kurt van de Wouwer Tourwinnaar van 1999. Hij is volgens de media nooit betrokken geweest bij een dopingschandaal en daarom belden we hem even op.

Proficiat met uw overwinning van 1999! Tenminste, als we alle dopingzondaars elimineren.
Kurt van de Wouwer:
(lacht) "Ha, zo had ik er nog niet over gedacht. Maar in elk geval bedankt. Leuk om te weten!"

Wat denkt u van de dopingzaak van Armstrong?
Kurt van de Wouwer:
"Ik heb er mijn bedenkingen bij. Armstrong in zijn actieve carrière zo vaak getest - altijd negatief - en nu pas komt het USADA met deze resultaten. Ze hadden beter eerder actie ondernomen. Maar laat ik wel duidelijk zijn: als hij inderdaad doping heeft gebruikt, moet hij bestraft worden."

Dit is ongetwijfeld een grote tegenslag voor de wielersport?
Kurt van de Wouwer:
"Ja, inderdaad. De wielersport lijdt echt onder zulke zaken. Dit doet het imago van onze sport geen goed. De antidopingorganisatie zou best de overtreders zo snel mogelijk naar huis sturen. Dat gezegd zijnde, geloof ik dat het nu veel beter gaat met de strijd tegen doping dan vroeger. De detectie is gelukkig ook veel beter." (AN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties