Chevrolet kondigt op verjaardag Corvette elektrische revolutie aan met nieuwe hybride E-Ray Wheels
Chevrolet kondigt op verjaardag Corvette elektrische revolutie aan met nieuwe hybride E-Ray
Wheels

Chevrolet kondigt op verjaardag Corvette elektrische revolutie aan met nieuwe hybride E-Ray

Op de 70e verjaardag van de Corvette onthult Chevrolet een nieuw model met precies genoeg elektriciteit om de snelste 0-100 acceleratie van het merk te halen zonder de diehard fans van benzinemotoren van zich te vervreemden. Chevrolet laat al maanden doorschemeren dat zijn nieuwe Corvette ‘als geen ander in de geschiedenis zou zijn’, waardoor velen speculeerden dat hij wel eens volledig elektrisch zou kunnen zijn.

Chevrolet onthulde de auto eindelijk op de 70e verjaardag van de Corvette, en het blijkt een hybride te zijn. Hoewel hybride auto's nog steeds voornamelijk op brandstof rijden, verbetert de integratie van een nieuw elektrisch aandrijfsysteem de acceleratie van de hybride Corvette, genaamd de E-Ray. Het is de snelste productieauto van het merk ooit, die in slechts 2,5 seconden van 0 naar 100 km/u gaat.

Chevrolet kondigt op verjaardag Corvette elektrische revolutie aan met nieuwe hybride E-Ray

"We zagen elektrificatie als een manier om de prestaties van de Corvette te verbeteren, met eAWD voor een breder prestatie- en gebruiksbereik," zegt Trevor Thompkins, communicatiemanager bij Chevrolet. De elektrische motor drijft de voorwielen aan en een V-8-motor drijft de achteras aan. Corvette beweert dat de E-Ray de eerste sportauto ter wereld is met twee aandrijfsystemen. Samen geven ze het voertuig een indrukwekkende 655 pk: 495 van de benzinemotor, plus nog eens 160 van de elektromotor.

Stealth Mode

De enige andere elektrische functie die Corvette aan de E-Ray gaf, is de Stealth Mode, oftewel stil rijden op elektriciteit tot 70 km/u. "Stealth-modus is ontworpen voor het verlaten van uw buurt zonder de buren wakker te maken en andere korte manoeuvres," zegt Thompkins. "Afhankelijk van de omstandigheden en rijstijl kunnen bestuurders gemiddeld 5 tot 6,5 km aan EV-bereik verwachten." Dit beperkt elektrisch bereik is veel minder dan bijvoorbeeld een plug-in hybride die tot wel 60 km puur elektrisch kan rijden, om nog maar te zwijgen van de 300 tot meer dan 800 km bereik van een volledige EV.

(lees verder onder de video)

In die zin is de E-Ray zo licht mogelijk in elektrische capaciteit. Het is veel meer een auto op brandstof met elektrische ondersteuning dan een echt elektrische auto. "Dit geeft ons een kans om batterijtechnologie toe te passen voor het snel opslaan en toepassen van energie, zodat we hiervan kunnen leren voor toekomstige EV-toepassingen," zegt Thompkins. Het lijkt erop dat Corvette-klanten niet klaar waren voor meer elektriciteit dan wat de E-Ray biedt, vertelde Tadge Jeuchter, hoofdingenieur bij Corvette, aan MotorTrend.

Voorzichtige reacties 

"Dit is de eerste stap, en ik denk dat mensen het gaan omarmen," zegt Juechter. "Ze zullen zeggen: 'Hé, wacht eens even, dat is eigenlijk best cool. Ik krijg wat EV-voordeel, en ik verlies niets.'" Reacties op Corvette's sociale media bevestigen de terughoudendheid om all-in te gaan op EV's. "Als dit volledig elektrisch is, ga ik zwaar teleurgesteld zijn," reageerde iemand op een teaser. "Als het elektrisch is, is het geen Corvette," zei iemand anders.

Chevrolet kondigt op verjaardag Corvette elektrische revolutie aan met nieuwe hybride E-Ray

Corvette-fans kunnen zich maar beter voorbereiden, want General Motors, dat eigenaar is van Chevrolet, heeft toegezegd om tegen 2035 alleen nog maar elektrische voertuigen te verkopen. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in zijn Ultium-batterijplatform, dat ontworpen is om universeel verschillende voertuigen aan te drijven. Chevrolet biedt nu al de populaire Chevy Bolt en de uitverkochte Cadillac Lyriq aan.

Prijs en levering

In 2024 lanceert Chevrolet ook elektrische versies van de Silverado pick-up truck en Equinox SUV. De eAWD Corvette E-Ray gaat in 2023 in de verkoop met leveringen in 2024. Hij komt in 14 kleuren met zeven interieurs om uit te kiezen. De prijs begint bij 95.000 euro voor de 1LZ coupé en 102.000 voor de 1LZ cabriolet. Chevrolet zal de auto produceren in haar fabriek in Bowling Green, Kentucky, waar ook de Chevrolet Corvette Stingray en Chevrolet Corvette Z06 worden gemaakt.

(Bron: pcmag.com - Afbeeldingen: Chevrolet)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties