Allereerste vrouw op Duitse Defensie is een Belgische

Met Ursula von der Leyen (55) krijgt Duitsland zijn eerste vrouwelijke minister van Defensie ooit. Haar aanstelling is de grootste verrassing bij de vorming van de regering- Merkel III. De vertrouwelinge van bondskanselier Angela Merkel werd in de Brusselse gemeente Elsene geboren. In Duitsland is Ursula Gertrud von der Leyen-Albrecht van het christendemocratische CDU allang […]

Met Ursula von der Leyen (55) krijgt Duitsland zijn eerste vrouwelijke minister van Defensie ooit. Haar aanstelling is de grootste verrassing bij de vorming van de regering- Merkel III. De vertrouwelinge van bondskanselier Angela Merkel werd in de Brusselse gemeente Elsene geboren.

In Duitsland is Ursula Gertrud von der Leyen-Albrecht van het christendemocratische CDU allang geen onbekende meer. De dochter van de voormalige minister-president van Nedersaksen Ernst Albrecht verwierf naambekendheid op 22 november 2005, toen ze in de regering- Merkel I minister van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd werd. In die functie zorgde ze ervoor dat er op grote schaal kinderopvangplaatsen bijkwamen en dat mannen ook in aanmerking kwamen voor ouderschapsverlof. Von der Leyen zette ook jarenlang haar schouders onder het initiatief om kinderporno op het internet te blokkeren. Dit leverde haar de bijnaam Zensursula op. In Merkel II kreeg ze eind 2009 de portefeuille van Werk en Sociale Zaken.

Van Elsene naar VS

Von der Leyen werd op 8 oktober 1958 geboren in Elsene. Haar vader werkte daar toen voor de Europese Commissie. In 1971 verhuisde het gezin naar Duitsland, waar ze economie studeerde in Göttingen en Münster en aan de London School of Economics and Political Science. Daarna studeerde ze geneeskunde in Hannover. In 1991 schreef ze haar doctoraatsscriptie over het vroegtijdig breken van de vliezen in het kraambed.

Vijf jaar eerder was ze getrouwd met Heiko von der Leyen. In 1992 verhuisde het echtpaar naar Stanford, California. Terwijl haar man aan de universiteit werkte, nam zij als huisvrouw de zorg op van hun drie kinderen David, Sophie en Maria Donata. In de VS werd de tweeling Victoria and Johanna geboren, na hun terugkeer naar Duitsland volgden nog Egmont en Gracia. Het gezin woont sinds 2007 in Burgdorf, op het landgoed van haar vader.

Bondskanselier

Von der Leyden wordt door politieke analisten getipt als een mogelijke opvolgster voor Merkel in het ambt van bondskanselier. Begin 2010 werd ze al eventjes genoemd als kandidate.

In de nieuwe regering keren oude gezichten terug. Zo blijft Wolfgang Schäuble (CDU) op Financiën. Frank-Walter Steinmeier (SPD) keert terug naar Buitenlandse Zaken. De SPD’er Sigmar Gabriel wordt de ‘superminister’ van Economie. In die functie moet hij de Duitse kernuitstap in goede banen leiden.

Foto Reuters: Ursula von der Leyen (links) en bondskanselier Angela Merkel YL

Leave a Reply

Your email address will not be published.