Vroeg of laat stelt elke Belgische automobilist zich deze vraag: moet je altijd voorrang verlenen aan een bus? Wat zegt de wet precies? Wat riskeer je als je geen voorrang verleent? En waarom bestaat deze regel eigenlijk? In dit artikel zetten we alles op een rij.
Wat zegt de wet?
Volgens artikel 40ter van de Belgische wegcode moeten bestuurders binnen de bebouwde kom voorrang geven aan een bus van het openbaar vervoer die zijn halte wil verlaten. Dit geldt voor bussen van De Lijn, TEC en MIVB/STIB. De voorwaarde is wel dat de buschauffeur tijdig en duidelijk de richtingaanwijzer gebruikt om zijn intentie aan te geven.
Ook voor de chauffeur gelden er dus spelregels: hij moet duidelijk communiceren en voldoende tijd geven aan andere weggebruikers om te reageren. Enkel dan ben je als automobilist verplicht om voorrang te verlenen.
Wat als je geen voorrang geeft?
Wie geen voorrang geeft aan een bus die correct zijn vertrek aangeeft, begaat een verkeersovertreding van de tweede graad. Volgens de Federale Overheidsdienst Mobiliteit staat hierop een onmiddellijke boete van €116. In ernstigere gevallen – bijvoorbeeld als er gevaar ontstaat of een ongeval gebeurt – kan de bestuurder worden opgeroepen voor de politierechtbank.
Daarnaast kunnen openbaarvervoermaatschappijen zoals De Lijn ook administratieve boetes opleggen aan bestuurders die het busverkeer hinderen. Soms liggen deze boetes zelfs hoger dan de officiële verkeersboetes, wat bij automobilisten wel eens voor onduidelijkheid en ergernis zorgt.
Waarom deze regel?
De voorrangsregel voor bussen werd ingevoerd om de verkeersdoorstroming te bevorderen en de veiligheid van buspassagiers te verbeteren. Dankzij deze regel kunnen bussen sneller en veiliger hun route hervatten, zonder gevaarlijke manoeuvres of plotse stops.
Vooral in stedelijke gebieden helpt deze maatregel om files en vertragingen in het openbaar vervoer te beperken. Het gaat dus niet alleen om een wettelijke verplichting, maar ook om een bijdrage aan efficiënter en aantrekkelijker openbaar vervoer.
(Afbeelding: screen grab YouTube)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties