Fraudeurs maken al geruime tijd misbruik van de identificatie-app itsme om mensen geld afhandig te maken. Ze hanteren daarbij vaak een vorm van oplichting die bekendstaat als 'social engineering'. Dit houdt in dat slachtoffers psychologisch gemanipuleerd worden, bijvoorbeeld via een telefoontje of een bericht waarin een dringend probleem wordt geschetst. Het slachtoffer krijgt dan het verzoek om via de itsme-app een handeling uit te voeren, zoals een transactie annuleren of een identiteit bevestigen. Maar precies die actie opent de deur voor fraude.
Geloofwaardige scenario's
Volgens Febelfin, de federatie van de Belgische banken, en Belgian Mobile ID, het bedrijf achter itsme, draait het om geloofwaardige scenario’s die inspelen op stress of andere omstandigheden zoals vakantie of drukke periodes. “Alles wordt op een geloofwaardige en dringende wijze gepresenteerd, waarbij er ook wordt ingespeeld op het creëren van stress of het uitbuiten van andere omstandigheden zoals reizen of vakantie,” waarschuwen ze. Slachtoffers worden op die manier onder druk gezet om snel te handelen, zonder de nodige controles uit te voeren.
Hoe kun je deze fraude vermijden?
Om deze vorm van fraude te vermijden, luidt het belangrijkste advies: keur nooit een actie goed via itsme die je niet zelf hebt opgestart. “Als je een itsme-verzoek ontvangt zonder dat je dat zelf hebt geïnitieerd, weiger het onmiddellijk,” benadrukken Febelfin en Belgian Mobile ID. Het lijkt misschien onschuldig om snel even op ‘ok’ te drukken, maar dat kan verregaande gevolgen hebben.
"Kijk aandachtig naar het scherm"
Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat banken, itsme of Card Stop nooit zelf contact opnemen met de vraag om een dringend probleem op te lossen via de app. Wie toch een verzoek krijgt, doet er goed aan om extra waakzaam te zijn. Fraudeurs doen zich vaak voor als betrouwbare instanties, maar dat is deel van hun strategie om vertrouwen te winnen.
Tot slot is het essentieel om altijd aandachtig te kijken naar het scherm in de itsme-app waarop je bevestigt wat je goedkeurt. “Lijkt er iets verdacht? Weiger de actie dan,” klinkt het advies. Een kritische blik en een gezonde dosis wantrouwen kunnen heel wat problemen voorkomen.
(Intropic: YouTube / itsme)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties