Belgisch gerecht lokt Afrikaanse piraat op zeer listige wijze in de val

Zo achterdochtig als de Somalische piratenkoning Mohamed Abdie Hassan was, zo slim waren de Belgische speurders die dit plannetje in elkaar staken.

Bij de Somalische kust wordt af en toe wel eens een boot gekaapt, maar de grootste piraat van allemaal was Mohamed, Afweyne voor de vrienden. Hij zou op een jaartje of tien tijd meer dan twintig internationale vrachtschepen gekaapt hebben en een fortuin verdiend aan het losgeld dat hij voor schip én bemanning vroeg.

Zo kaapte hij zes jaar geleden een Belgisch baggerschip. De opvarenden werden meer dan twee maanden gegijzeld. Naast tal van andere landen, kwam Afweyne ook hoog op de ‘wanted-lijst’ van België te staan.

Al heel wat landen hadden geprobeerd de Somaliër te klissen maar dat was geen eenvoudige klus. In eigen land beschermd door zijn vriend en corrupte politieker Tiiceey en naar het buitenland gaan deed Afweyne nooit vanwege zijn grote achterdocht.

De Belgische speurders knutselden aan een grootse valstrik. Ze verzonnen een Amerikaans productiehuis en legden contact met vriend Tiiceey. Dat ze een film over die grootse piratenkoning wilden maken. Natuurlijk zou Tiiceey er ook heel wat centjes aan verdienen. Tiiceey maakte een afspraak met de Belgen in New York. Hij mocht er overnachten in een poepchique hotel en kreeg de duurste cadeautjes. De volgende keer moest hij de piratenkoning zelf maar meebrengen, om de deal van 800.000 euro af te ronden. De afspraak zou dan in België zijn.

Op 12 oktober 2013 kwamen Tiiceey en Afweyne aan in Zaventem. Ze verwachtten opgewacht te worden door mensen van de filmmaatschappij, maar al wat ze zagen waren agenten met de handboeien in aanslag. Vanaf vandaag staan de boeven terecht. (SL)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments