De Oxford English Dictionary heeft ‘brain rot’ uitgeroepen tot het woord van het jaar. Maar wat betekent deze term precies, die volgens experts zowel jong als oud lijkt te treffen?
Het begrip beschrijft de mentale en intellectuele achteruitgang die wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van oppervlakkige, snelle digitale inhoud. Van eindeloos scrollen tot het bekijken van video’s zonder echte waarde – we zijn er allemaal schuldig aan.
Wat is ‘brain rot’ precies?
Volgens de Oxford English Dictionary verwijst brain rot naar “de veronderstelde achteruitgang van de mentale of intellectuele toestand van een persoon, vooral als gevolg van de overconsumptie van triviaal of niet-uitdagend materiaal, met name online content." Het weerspiegelt hoe wij mensen ongestimuleerde, vluchtige inhoud in razend tempo consumeren. Denk aan compilaties van duiven die duivendingen doen, of TikTok-makers die onbenulligheden delen.
Disha Daswaney, trendvoorspeller en co-host van de Let’s Get Ugly-podcast, licht toe: “Brain rot is de cognitieve en emotionele vermoeidheid die wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van snelle, dopamine-opwekkende digitale content. Het fenomeen wordt versterkt door de enorme schaal van contentcreatie en -consumptie. Platforms zoals TikTok en Instagram stimuleren deze verslaving door hypergepersonaliseerde feeds te bieden die aansluiten bij onze vluchtige aandachtsspannen.”
(lees verder onder de afbeelding)

Hoe beïnvloedt brain rot onze gezondheid?
Hoewel brain rot klinkt als een luchtige beschrijving van slechte gewoonten, heeft het wel degelijk invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Dr. Lawrence Cunningham van Help&Advice legt uit:
- Fysiek: “Langdurig schermgebruik kan leiden tot symptomen zoals vermoeide ogen, hoofdpijn en een slechte houding, vaak bekend als ‘tech neck’.”
- Mentaal: “Overmatige socialmediaconsumptie verkort onze aandachtsspannen en veroorzaakt mentale vermoeidheid. Het snelle, fragmentarische denken dat sociale media bevorderen, belemmert diepe concentratie en verhoogt angst en stress.”
Hoe herken je of je last hebt van brain rot?
Als je moeite hebt om je te concentreren, vaak geïrriteerd bent na online interacties, of merkt dat je constant je telefoon checkt, kun je last hebben van brain rot. Het wordt tijd om je schermtijd te verminderen en weer contact te maken met de echte wereld.
Dr. Cunningham raadt aan om grenzen te stellen aan je socialmediagebruik en offline activiteiten zoals mindfulness of meditatie te omarmen. “Deze strategieën kunnen helpen om je mentale helderheid te herstellen en de cognitieve belasting van constante online interacties te verminderen,” zegt hij.
Wat brengt de toekomst?
Met onze groeiende afhankelijkheid van digitale apparaten, lijkt brain rot een blijvende uitdaging. Toch is er hoop. Disha voorspelt dat digitale detox-trends in 2025 mainstream zullen worden. “We verwachten dat mensen bewuster omgaan met social media en kiezen voor inhoud met meer substantie, zoals podcasts en educatieve content.” Hopelijk scrollen we in de toekomst slimmer, niet harder. Alleen de tijd zal het leren.
(Bron: Daily Star - Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties