Veel bedrijven bieden aantrekkelijke loonpakketten om personeel van concurrenten weg te lokken, maar weinig in de techwereld kunnen tippen aan wat Meta-CEO Mark Zuckerberg bereid is te betalen aan OpenAI-medewerkers.
In de technologische sector is kunstmatige intelligentie momenteel het slagveld waarop de grote spelers elkaar proberen af te troeven. Sinds de lancering van OpenAI’s ChatGPT eind 2022 domineert dat bedrijf de AI-markt. Nu proberen bedrijven als Google, Apple en Meta hun eigen modellen net zo invloedrijk te maken als de iPhone dat was voor smartphones.
Wat biedt Meta aan werknemers van OpenAI?
Meta beperkt zich daarbij niet tot alleen technologieontwikkeling: het probeert ook actief personeel van concurrenten over te nemen. Volgens berichtgeving van WIRED zouden OpenAI-medewerkers aanbiedingen hebben gekregen die oplopen tot 300 miljoen dollar over vier jaar – met meer dan 100 miljoen in het eerste jaar alleen. Het gaat hier niet om aanbiedingen voor alle medewerkers van OpenAI, maar naar verluidt zijn ongeveer tien mensen benaderd. Sommigen hebben dat aanbod afgewezen. Eén van hen, een senior onderzoeker, zei anoniem dat zo’n bedrag “ongeveer is wat ervoor nodig zou zijn om mij bij Meta te laten werken.”
Reactie van Meta
Meta weerspreekt echter dat er zulke bedragen zijn aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat “deze beweringen niet kloppen – de omvang en opbouw van deze beloningspakketten worden overal verkeerd weergegeven.” Ook Andrew Bosworth, CTO van Meta, reageerde tijdens een interne Q&A dat “de markt heet is, maar zó heet nu ook weer niet. Het is gewoon een leugen. We zoeken slechts een klein aantal mensen voor leidinggevende functies, en ja, die krijgen een premie – maar dat is logisch.” (lees verder onder de afbeelding)

Wat zegt OpenAi?
OpenAI toont zich ondertussen niet blij met Meta’s strategie. Mark Chen, Chief Research Officer bij OpenAI, schreef in een interne memo dat het voelde “alsof iemand bij ons thuis was ingebroken en iets had gestolen.” Hij benadrukte dat OpenAI zich actief inspant om zijn medewerkers te behouden: “We zijn proactiever dan ooit, we herzien de beloningen, en we zoeken creatieve manieren om topmensen te erkennen en te belonen.”
Ook CEO Sam Altman mengde zich in de discussie. In een intern Slack-bericht schreef hij dat “Meta zeker een paar goede mensen heeft binnengehaald, maar over het algemeen is het moeilijk te overschatten hoeveel van hun topkeuzes ze níet hebben gekregen – ze moesten behoorlijk diep op hun lijst doorgaan.” Volgens Altman kan Meta’s aanpak leiden tot “diepgewortelde culturele problemen.” Hij benadrukte dat OpenAI wil blijven investeren in eerlijke beloning, maar daarbij haar missie niet uit het oog wil verliezen.
Waarom deze 'strijd'?
De reden voor deze strijd is duidelijk: er is een groot tekort aan mensen die de capaciteit hebben om geavanceerde AI-modellen te ontwikkelen – wereldwijd naar schatting slechts zo’n tweeduizend specialisten – terwijl techreuzen als Meta over miljarden beschikken om dat talent aan te trekken. Meta investeerde onlangs nog 14,3 miljard dollar in Scale AI, waarvoor het bijna de helft van het bedrijf in handen kreeg.
Tegelijkertijd haalde het Alexandr Wang aan boord als Chief AI Officer, en richtte het het nieuwe ‘Meta Superintelligence Labs’ op, dat onder leiding staat van Wang en voormalig GitHub-CEO Nat Friedman. Met vrijwel ongelimiteerde middelen en toegang tot geavanceerde hardware probeert Meta dus de concurrentie op personeelsvlak voor te blijven – zelfs als dat betekent dat het honderden miljoenen moet bieden voor een enkele overstap.
(Afbeeldingen: YouTube en Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties