Bruno Tobback: “Zelfs met nieuwe verkiezingen stap ik niet op”

Volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback zijn nieuwe voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten eind dit jaar nog geen uitgemaakte zaak. “Maar zelfs als er nieuwe verkiezingen zouden komen, is nog helemaal niet duidelijk dat ik zou opstappen hoor”, zei hij vandaag in “De ochtend” op Radio 1.“Ook bij nieuwe verkiezingen kan iedereen kandidaat zijn.” Sp.a trapte gisteren […]

Volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback zijn nieuwe voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten eind dit jaar nog geen uitgemaakte zaak. “Maar zelfs als er nieuwe verkiezingen zouden komen, is nog helemaal niet duidelijk dat ik zou opstappen hoor”, zei hij vandaag in “De ochtend” op Radio 1.
“Ook bij nieuwe verkiezingen kan iedereen kandidaat zijn.” Sp.a trapte gisteren op een fractiedag een vernieuwingsoperatie op gang. Het povere kiesresultaat zorgde voor wrevel en interne kritiek die ook in de media geventileerd werd. Inclusief het in vraag stellen van de positie van voorzitter Tobback. De sp.a-topman ontkent echter dat intussen vaststaat dat er in december nieuwe voorzittersverkiezingen komen. Daarover wordt pas in september beslist, wanneer ook een inhoudelijk en organisatorisch vernieuwingsplan klaar moet zijn.

Vervroegde verkiezingen zouden het volgens Tobback in elk geval niet zijn. “Er komen volgend jaar sowieso voorzittersverkiezingen. De hele discussie over een aantal maanden vroeger of later is in die zin zelfs niet heel erg relevant”, vindt hij. Tobback betreurde ook dat het nu vooral over het voorzitterschap gaat. In zijn ogen draait het nu vooral om hoe sp.a opnieuw boven de 14 procent kan uitgroeien. “We gingen allemaal akkoord dat dit niet zal lukken door, zoals in het verleden, in de rapte een voorzitter te vervangen. Been there, done that, lukt niet”, klonk het fors, onder meer verwijzend naar de snelle wissel van Johan Vande Lanotte door Caroline Gennez.

Dat de piste van vervroegde verkiezingen niettemin opduikt in verschillende kranten, doet toch vermoeden dat minstens sommigen daar intern op aansturen. Het zijn echter niet de fractieleden die gisteren samenzaten die beslissen wie voorzitter wordt, merkte Tobback nog op. “Dat beslissen de 50.000 sp.a-leden bij geheime stemming.”

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments