Corruptiezaak Regie der Gebouwen pas in juni gepleit

De omkopingszaak waarbij vijf ambtenaren van de Oost-Vlaamse Regie der Gebouwen en vier aannemingsbedrijven zich moeten verantwoorden in een onderzoek dat in 2006 startte, wordt pas in juni gepleit. Dat bleek maandag op de zitting van de Gentse correctionele rechtbank. De ambtenaren worden ervan beschuldigd dat ze zich lieten omkopen met smeergeld, etentjes of gratis […]

De omkopingszaak waarbij vijf ambtenaren van de Oost-Vlaamse Regie der Gebouwen en vier aannemingsbedrijven zich moeten verantwoorden in een onderzoek dat in 2006 startte, wordt pas in juni gepleit. Dat bleek maandag op de zitting van de Gentse correctionele rechtbank. De ambtenaren worden ervan beschuldigd dat ze zich lieten omkopen met smeergeld, etentjes of gratis werken in hun woningen en die van hun kinderen, in ruil voor overheidscontracten voor de aannemers.

Het gaat om een afsplitsing van het grootschalige corruptie-onderzoek dat in 2006 startte bij de Regie der Gebouwen in Brussel en Leuven. Vijf ambtenaren van Oost-Vlaamse afdelingen van de Regie worden beschuldigd van corruptie. Ze zouden systematisch gevraagd hebben aan de aannemingsbedrijven om hun prijsoffertes te verhogen en streken “systematisch commissies ten belope van 10 tot 15 procent van de prijsoffertes” op.

De aannemers betaalden onder meer buitenlandse restaurantkosten van de ambtenaren en lieten “gratuit en/of tegen verlaagde prijzen” werken uitvoeren bij de ambtenaren of hun familie. Het gaat om vier aannemingsbedrijven uit Sint-Gillis-Waas, Wachtebeke, Beveren en Wortegem-Petegem en hun verantwoordelijken.

De correctionele rechtbank legde maandag conclusietermijnen op aan de verschillende partijen, die voorlopig nog geen procedurekwesties opwierpen. De zaak wordt op 16 juni opnieuw behandeld.

Archieffoto Belga BELGA

Leave a Reply

Your email address will not be published.