De schokkende effecten die drinkgewoonten van mannen kunnen hebben op ongeboren kinderen News
De schokkende effecten die drinkgewoonten van mannen kunnen hebben op ongeboren kinderen
News

De schokkende effecten die drinkgewoonten van mannen kunnen hebben op ongeboren kinderen

Hoewel het algemeen bekend is dat zwangere vrouwen door medici wordt geadviseerd geen alcohol te consumeren, zijn de aanstaande vaders vrij om zoveel pinten te drinken als ze willen. Het blijkt echter dat de drinkgewoonten van toekomstige vaders wél invloed kunnen hebben op de ongeboren foetus. Sorry, jongens, maar het is waar!

Volgens een groep Amerikaanse wetenschappers kan zwaar drinken in de maanden voorafgaand aan de bevruchting in feite de ontwikkeling van de gelaatstrekken van het kind beïnvloeden. Met name de groeisnelheid van de ogen, het hoofd, de mond en de kaak van de baby's kan worden beschadigd als gevolg van overmatig alcoholgebruik door de vader. Dit komt door het risico dat te veel alcohol het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) kan veroorzaken, dat de gezichtsgroei in de baarmoeder beïnvloedt.

Gezichts- en hersendefecten

FASD kan worden veroorzaakt door het drinken van de vader. Dit kan vervolgens de mate waarin de hersenen van de baby's kunnen groeien, beschadigen. FADS wordt meestal geassocieerd met de drinkgewoonten van de moeder tijdens de periode van de zwangerschap, en is een van de vele redenen waarom toekomstige moeders wordt geadviseerd niet te drinken tijdens de zwangerschap. Eerder uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van de moeder in sommige gevallen kan resulteren in een iets kortere, meer omhoogstaande neus bij hun nageslacht.

Maar nu is bewezen dat deze effecten ook direct verband houden met de drinkgewoontes van de vader. Professor Michael Holding - een ontwikkelingsfysioloog van de Texas A&M University - zei deze week tegen de pers: "Bij vaders die veel drinken, zien we een grote verschuiving in de organisatie van het gezicht van de baby. Baby's van wie de vaders drinken, kunnen gezichts- en hersendefecten oplopen. Chronische mannelijke alcoholblootstelling (gedefinieerd als het consumeren van meer dan vijf drankjes per dag in een tijdspanne van vier uur) kan geboortedefecten in het kernsyndroom van foetale alcoholsyndroom veroorzaken."

Kleinere ogen en kleinere mond

Het blijkt dat de nakomelingen van mannen die drinken, aanzienlijk meer kans hebben op kleinere ogen, samengedrukte gezichten en kleinere monden. Dit zou van nature resulteren in gevallen waarin de volwassen tanden van het kind meer 'samengepakt' zouden worden. Hun oren kunnen ook verder onder op hun hoofd staan, vergeleken met baby's van wie de vaders niet drinken. Het onderzoek wijst ook uit dat deze baby's een groter risico hebben op het ontwikkelen van microcefalie, wat de onderontwikkeling van het hoofd en de hersenen inhoudt.

Drank- en drugverslaving

In de meeste gevallen ziet men ook een lager geboortegewicht, wat ernstiger is naarmate de vader meer drinkt. Een andere afzonderlijke studie uitgevoerd in de VS suggereert ook dat de nakomelingen van mannen die zware drinkers zijn, aanzienlijk meer kans hebben om later drank- of drugverslaafd te worden, in vergelijking met diegenen die vaders hebben die niet drinken. En klinische studies hebben gesuggereerd dat vaders die drinken het risico op mogelijk fatale hartaandoeningen bij hun kinderen kunnen verhogen. Iets om over na te denken, jongens...

(Bron: LADbible - Intropic: Freepik)

3 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties