mina rad fawfieh096e unsplash News
mina rad fawfieh096e unsplash
News

De STARR-techniek is razend populair tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe kan ook jij dit toepassen?

Het Planbureau voorspelt een beperkte groei in het aantal nieuwe jobs voor dit en volgend jaar. In 2024 en 2025 zullen er slechts 41.000 nieuwe jobs bijkomen, een aanzienlijk verschil met voorgaande jaren. Voor werkzoekenden is het daarom extra belangrijk om zich tijdens sollicitaties goed te presenteren.

De STARR-methode tijdens sollicitatiegesprekken

Iets wat daarbij kan helpen is de zogenaamde STARR-methode, veelgebruikte techniek bij sollicitatiegesprekken. De STARR-methode is gebaseerd op vijf kernonderdelen: situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Deze techniek helpt recruiters om op een objectieve manier te achterhalen of een kandidaat beschikt over de benodigde competenties.Ook kun je de methode zelf gebruiken, bijvoorbeeld om te reflecteren op je prestaties tijdens een stage of project.

Hierna lichten we even toe wat de STARR-methode precies inhoudt:

S: Situatie

Aan het begin van het gesprek vraagt de recruiter of leidinggevende je om een situatie te beschrijven waarin je een bepaalde eigenschap hebt getoond. Bereid je voor door een voorbeeld in gedachten te nemen en duidelijk te antwoorden op vragen als ‘wat’, ‘wanneer’, ‘waar’ en ‘met wie’.

TA: Taak en Actie

Vervolgens bespreek je wat jouw rol was in die situatie en welke acties je hebt ondernomen om je doel te bereiken. Leg uit wat er van jou werd verwacht en hoe je dat hebt aangepakt. Om je aanpak te versterken, kun je verwijzen naar theorieën die je tijdens je opleiding hebt geleerd en die aantonen dat je bewust handelt. Bespreek ook welke alternatieven je hebt overwogen en waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt.

R: Resultaat 

Hier leg je uit hoe de situatie is afgelopen. Wat was het resultaat van jouw acties en welke reacties kreeg je? Hoe voelde het om een actieve rol te spelen en de gevraagde eigenschap te tonen? Onthoud dat een positief resultaat niet altijd belangrijker is dan hoe je de situatie hebt aangepakt.

R: Reflectie 

Het laatste onderdeel, reflectie, was voorheen gekoppeld aan het resultaat, maar staat nu op zichzelf vanwege het grote belang van zelfreflectie. Laat tijdens dit gedeelte zien dat je kunt terugkijken op je handelen: wat ging goed, wat kon beter, en wat heb je ervan geleerd voor de toekomst? Sluit af met concrete verbeterpunten voor een volgende keer.

STARR-methode: een krachtig hulpmiddel

De STARR-methode helpt je om gestructureerd en overtuigend te vertellen hoe je in specifieke situaties hebt gehandeld, wat je acties waren en hoe je hiervan hebt geleerd. Het is een krachtig hulpmiddel om je sollicitatie naar een hoger niveau te tillen.

(Bron: Jobat.be en hln.be – Intropic : Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties