Recent had ons aller Véronique De Kock nog last van een ziekelijke twitteraar. Een vrouw gaf zich uit voor de Vlaamse überbabe, die nu van plan is stappen te ondernemen tegen deze 'gek'. Hoe gemakkelijk is het eigenlijk om de twittergemeenschap te doen geloven dat jij die welbepaalde BV bent? Wij deden het experiment!
Iedereen herinnert zich nog wel de aanstelling van Emmanuel Rottey als Hoofdredacteur Nieuwsgaring, Online en Sociale media bij de VRT. Groot was de verbazing toen bleek dat Rottey zelf niet over een twitter-account beschikte, wat ook de twitter-gemeenschap inspireerde. Zo kregen wij onderstaande tweet te zien:
Wij stelden ons dezelfde vraag ook, en dachten: misschien moeten we Emmanuel een handje helpen. Dus creëerden we in zijn plaats de account. En waren we vooral benieuwd hoe lang het zou duren eer de twittergemeenschap hem zou opmerken…
Als eerste (en enige) tweet gooiden we er 'Een hoofdredacteur Online MOET tweeten blijkbaar, hier gaan we dan! #begevenonderdedruk' tegenaan - onschuldig, we wilden de echte Rottey niet in de problemen brengen.
Al snel volgde de eerste reactie: het was niet minder dan de enige echte - althans dat vermoeden we, je weet maar nooit op twitter - Ivan De Vadder die onze account promootte. Al snel werd zijn voorbeeld gevolgd door andere invloedrijke twitteraars.
Zelfs Peter Van de Veire sprong mee op de kar, hij was het volledig eens met Ivan De Vadder en andere tweeps die veelvuldig de Rottey-account aanbevolen.
En het resultaat liet zich merken: op minder dan 3 uur tijd had onze fake Emmanuel Rottey al meer dan 400 volgers, een ongezien snel groeiend aantal. Zelfs Cain, onze social media expert, was onder de indruk van het aantal. Maar toen sloeg het noodlot toe: Björn Verdoodt, woordvoerder van de VRT, was in de wandelgangen van de VRT op de echte Rottey gestoten en kwam achter de pijnlijke waarheid: iedereen had een valse account gepromoot. Verdoodt ging onmiddellijk in de tegenaanval en verwittigde twitter van de valse account.
Niet iedereen was even gelukkig met de twittergrap…
Al waren er ook heel wat leuke reacties te rapen, met in de eerste plaats Ivan De Vadder die het zelfs als een nieuwe klassieker op twitter bestempelde: een Rotteyke doen, terwijl hij ruiterlijk toegaf dat hij er in gelopen was.
Tenslotte was er één reactie die we je zeker niet wilden onthouden, wegens te hilarisch: niemand minder dan Koningin Fabiola gaf aan dat ze 'een schijthekel heeft aan mensen die zich voordoen als iemand anders'. Of het hier om de echte dan wel valse gaat, laten we in het midden…
Na het uitlekken van het bedrog verwijderde Twitter de valse account, die nu als 'opgeschort' staat genoteerd.
Wij vroegen ook Emmanuel Rottey om een reactie, waarbij we hem met de waarheid confronteerden:
Véronique De Kock werd geconfronteerd met een valse Twitter-account, ook jij kreeg er onlangs mee te maken. Hoe vervelend is dat?
Emmanuel Rottey: "Het viel wel mee. Het is niet fijn wanneer iemand je identiteit overneemt, maar omdat er geen schadelijke zaken werden gezegd, heb ik het mij niet echt aangetrokken. Maar het is één van de zwakheden van het medium natuurlijk: iedereen kan zich voordoen als iemand anders. Twitter biedt de mogelijkheid om een account te blokkeren."
En dat verliep vlotjes?
Emmanuel Rottey: "Je zou het niet geloven, maar om dat te doen moet je naar Twitter een fax sturen met een bewijs van identiteit, wat voor een online bedrijf toch een iet of wat rare manier van communiceren is!"
We zullen het maar bekennen, maar het was Clint.be die achter de valse account zat. Heb je gezocht naar de daders en is dat de reden waarom je daarna wel een persoonlijke Twitter-account aanmaakte?"
Emmanuel Rottey: "Nee, ik heb er niet achter gezocht. Indien er persoonlijke of professionele schade volgt uit zo'n valse account is dat heel erg, maar dat was niet het geval, dus liet het me eigenlijk koud. Voor alle duidelijkheid: ik was wel degelijk actief op Twitter, maar dan via de accounts van de VRT-programma's die ik ook beheerde voor onder andere Terzake. Een persoonlijke account leek me toen niet nodig."
Hartelijk dank voor je reactie, we zullen het nooit meer doen!
Voor alle duidelijkheid: met de 'ziekelijke twitteraar' die zich uitgeeft voor Véronique De Kock hebben wij niets te maken: dat bleek over een zwartharige moeder van vier kinderen te gaan. Wij prefereren de echte Véro boven de valse… (KA)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties