2151983449 News
2151983449
News

Dit is het loon van een leerkracht godsdienst in Vlaanderen: "Tijdens de schoolvakanties zitten we niet stil"

Het loon van een leerkracht godsdienst in Vlaanderen is afhankelijk van meerdere factoren: het onderwijsniveau waarin men lesgeeft (lager of secundair), de graad van het behaalde diploma, en vooral de opgebouwde anciënniteit.

Wat verdient een leerkracht godsdienst?

Een beginnende leerkracht met een bachelordiploma in het secundair onderwijs start doorgaans met een bruto maandloon van ongeveer €3.159. Dat bedrag kan in de loop der jaren flink toenemen. Wie meer dan twintig jaar ervaring heeft, ziet dat bedrag oplopen tot ruim €5.000 per maand. Deze cijfers zijn gebaseerd op de officiële loonbarema’s van het Vlaams onderwijs.

Wat met extralegale voordelen?

Naast het maandelijkse basissalaris kunnen leerkrachten godsdienst rekenen op een pakket aan extralegale voordelen die het beroep financieel aantrekkelijk maken. Zo hebben ze recht op vakantiegeld en een eindejaarspremie. Verder is er een aanvullend pensioen en genieten leerkrachten van een zeer gunstige vakantieregeling, die hen toelaat om tijdens schoolvakanties vrij te zijn. Deze voordelen zijn voor alle onderwijzers in Vlaanderen gelijk, ongeacht welk vak ze geven. (lees verder onder de afbeelding)

Dit is het loon van een leerkracht godsdienst in Vlaanderen: "Tijdens de schoolvakanties zitten we niet stil"

Verschilt met andere vakleerkrachten

In principe is er geen verschil. Een leerkracht godsdienst verdient hetzelfde als een collega die bijvoorbeeld wiskunde of Frans geeft, zolang beide onder dezelfde voorwaarden lesgeven (zelfde diploma, graad, anciënniteit en onderwijsnet). Er zijn dus geen specifieke loonschalen voor godsdienstleerkrachten. Wat wél uniek is aan dit beroep, is dat men enkel godsdienst mag geven als men erkend of voorgedragen wordt door de bevoegde instantie van de betrokken eredienst, zoals het bisdom voor katholieke godsdienst.

Welke opleiding is nodig?

Wie godsdienst wil onderwijzen, volgt meestal een educatieve bachelor secundair onderwijs met als vak godsdienst. Een andere mogelijkheid is een masteropleiding in theologie of religiewetenschappen, aangevuld met een lerarenopleiding. Het is belangrijk te weten dat een leraar godsdienst niet automatisch mag beginnen lesgeven na het behalen van zijn diploma: hij of zij moet ook benoemd of goedgekeurd worden door de religieuze overheid van de erkende eredienst.

Het beroep van leerkracht godsdienst blijft maatschappelijk van groot belang. In een steeds diverser Vlaanderen biedt godsdienstonderwijs ruimte voor reflectie, zingeving en het leren omgaan met verschillen. Daarnaast is het leraarschap nog steeds een van de stabielste beroepen op de arbeidsmarkt. Met een degelijk startsalaris, duidelijke groeimogelijkheden en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden blijft het voor velen een interessante loopbaanoptie.

(Bron: Jobat, Onderwijskiezer - Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties