claudio schwarz brejy akxv8 unsplash News
claudio schwarz brejy akxv8 unsplash
News

Dit is hoe België scoort in de Europese thuiswerk-ranglijst: "Opvallende verschillen tussen de landen"

Telewerken is sinds de coronapandemie niet meer weg te denken uit het Europese werklandschap. Hoewel veel mensen intussen weer deels of volledig naar kantoor terugkeren, blijft de wens om op afstand te werken groot. Uit een nieuw Europees onderzoek blijkt dat Nederland en Ierland momenteel aan de top staan wat betreft het aantal werknemers dat van thuis uit werkt. België scoort eveneens hoog en belandt op een mooie vijfde plaats.

Opvallende verschillen tussen Europese landen

De verschillen binnen Europa zijn aanzienlijk. Terwijl landen als Nederland en Ierland telewerken breed ondersteunen en implementeren, blijft dat in andere delen van Europa een stuk moeilijker. In landen als Griekenland, Kroatië, Cyprus en zelfs Portugal — ironisch genoeg een populaire bestemming voor digital nomads — blijkt het beleid rond thuiswerk veel terughoudender. Dat roept vragen op over infrastructuur, technologische beschikbaarheid, bedrijfscultuur en vertrouwen tussen werkgevers en werknemers. Want hoewel thuiswerken bewezen voordelen biedt, zoals tijdwinst, flexibiliteit en betere werk-privébalans, lijkt niet elk land daar klaar voor.

België in de top vijf

België doet het opvallend goed. Met een vijfde plaats in de Europese ranglijst laat het zelfs landen als Zweden achter zich. Dit bevestigt dat hybride werkvormen — waarbij werknemers deels op kantoor en deels thuis werken — diep zijn doorgedrongen in de Belgische bedrijfswereld. Volgens het onderzoek is het aandeel werknemers dat voltijds op kantoor werkt in Europa trouwens opnieuw toegenomen: van 36% in 2023 naar 41% in 2024. Toch blijft er een aanzienlijke groep die thuiswerken verkiest. Maar liefst 24% van de Europese werknemers gaf aan het liefst volledig vanop afstand te willen werken. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2020, toen dat cijfer nog op 13% lag. (lees verder onder de afbeelding)

Dit is hoe België scoort in de Europese thuiswerk-ranglijst: "Opvallende verschillen tussen de landen"
(Credit: Jobat, Eurofound)

Hybride blijft het populairst, maar...

Hoewel het volledig thuiswerken aantrekkelijk blijft, lijkt het hybride model nog steeds het meest geliefd. Meer dan de helft van de ondervraagde Europeanen kiest voor een mix tussen thuis en kantoor. Dit laat toe om het beste van beide werelden te combineren: sociaal contact met collega’s én de rust van een eigen werkplek thuis. Werkgevers spelen hier steeds vaker op in door flexibele werkregelingen aan te bieden, inclusief gedeelde werkplekken, vaste thuiswerkdagen en virtuele samenwerkingstools. Toch blijft het vinden van de juiste balans een uitdaging, zowel voor werknemers als werkgevers.

Vrouwen vaker terug op kantoor

Een interessante bevinding uit het onderzoek is het verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft werkplekkeuze. Mannen blijken iets vaker toegang te hebben tot hybride werkvormen, terwijl vrouwen opvallend vaker voltijds terug op kantoor zitten. Dit verschil kan wijzen op onderliggende structurele of culturele factoren, zoals sectorverdeling, zorgverantwoordelijkheden of zelfs verwachtingen van leidinggevenden. De vraag rijst dan ook of werkgevers voldoende inspelen op de specifieke noden van verschillende doelgroepen binnen hun personeelsbestand. Telewerk is niet alleen een technologische kwestie, maar ook een sociaal vraagstuk dat vraagt om maatwerk.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties