El Kaouakibi stapte uit Open VLD, maar waarom geeft ze parlementszitje niet op? ‘Prachtig loon en voordelen’

Ze blijft nog in het parlement

Sihame El Kaouakibi staat de laatste week in het oog van de storm. Alsmaar meer onthullingen komen naar boven van wat de voormalige politica van Open VLD allemaal zou uitgespookt hebben. Door alle kritiek besloot ze zelf om alvast uit haar partij te stappen. Het feit dat Open VLD ook een procedure tot uitzetting gestart was, zal haar tot dat besluit zijn doen komen.

Een prachtig loon en parlementaire onschendbaarheid

Opvallend genoeg stapt ze niet uit het parlement, maar blijft ze wel zetelen als onafhankelijke. Ze is overigens sinds oktober al op ‘ziekteverlof’. Politiek journalist Wouter Verschelden vertelde nu aan Radio 1 waarom El Kaouakibi stellig vasthoudt aan haar zitje in het Vlaamse parlement.

“Er is een mooi inkomen verbonden aan dat mandaat. 5.500 euro netto, plus allerlei voordelen. Waarom zou je dat opgeven?”

Zolang El Kaouakibi mee blijft doen bij de stemmingen blijft ze haar loon ook behouden. Door corona kan ze die stemmingen zelfs thuis doen. Mits ze 20 tot 30 procent van de stemmingen mist dan verliest ze nog altijd ‘maar’ 10 procent van haar loon.

Momenteel geniet ze ook nog van haar parlementaire onschendbaarheid. Al kan deze wel opgeheven worden via een speciale procedure. Volgens politicoloog Dave Sinardet ziet hij geen reden waarom deze niet kan opgeheven worden als het gerecht hier om zou vragen: “Mocht het gerecht dat vragen, zie ik niet in waarom het Parlement haar onschendbaarheid niet zou opheffen.”

Het is wel twijfelachtig of ze in het parlement zelf nog een rol zal spelen, maar haar loon blijft dus ondertussen wel nog betaald tot 2024:

“Ze is al sinds oktober op ziekteverlof, is niet meer in de fractie geweest. Ze heeft ook een conflict gehad in die fractie. Je kan bezwaarlijk zeggen dat ze functioneerde als parlementslid voor dit allemaal losbarstte. Op dit moment zie ik niet hoe ze nog iets met dat mandaat kan doen.”

Bron: Nieuwsblad, Redactie24
1 Comment
oud
nieuw votes
Inline Feedbacks
View all comments
Tom
27 dagen geleden

Wij zullen haar wel betalen voor haar “ziekteverlof”. Maar ze kan nog wel werken in haar VZW’s en voor de TV een persconferentie geven om uit te leggen waarom ze onschuldig is?
En ondertussen ons belastinggeld verbrassen.