Gemeente met België's op 1 na meest 'kleurrijke' bevolking zo goed als failliet News
Gemeente met België's op 1 na meest 'kleurrijke' bevolking zo goed als failliet
News

Gemeente met België's op 1 na meest 'kleurrijke' bevolking zo goed als failliet

De bevolking in Molenbeek neemt toe en dat kost handenvol geld: één op drie van de 'actieve' mensen is er immers werkloos.


Op één na, want in Sint-Joost-Ten-Node heeft 47 procent van de inwoners islamitische roots en in Molenbeek is dat 'slechts' 37 procent. Officieel telt de gemeente 25% inwoners met een vreemde nationaliteit.

In de Waalse kranten staat te lezen dat de gemeente ei zo na failliet is en een oplossing zit er niet direct in. Door de slechte financiële situatie van Molenbeek willen de banken geen geld meer lenen, waardoor de uitbetalingen van de lonen van het gemeentepersoneel in aandrang komt.

Burgemeester Françoise Schepmans (MR) kondigt strenge besparingsmaatregelen aan. Zij legt de verantwoordelijkheid van de financiële problemen overigensbij haar voorganger Philippe Moureax.

De oorzaken volgens Schepmans? In 2005 stonden 889 personen op de loonlijst van de gemeente, in 2012 waren dat er maar liefst 1.364. Daar komt ook nog eens bij dat subsidiebetalingen uitblijven en een 'algemeen oplopende schuldenlast'.

Eén van de besparingsmaatregelen die Schepmans wil treffen, is een bevriezing van de dotatie aan het OCMW en de politiezone. Ook wordt het gemeentepersoneel dat vertrekt voorlopig niet meer vervangen.

“De bevolking van Molenbeek is over de laatste tien jaar toegenomen van 75.000 naar 100.000 inwoners”, klinkt het. “Dat betekent meer uitgaven. Onze inwoners worden steeds armer.”

31,5 procent van de beroepsactieve bevolking is dan ook werkloos in Molenbeek. Het gemiddeld inkomen per inwoner is er net geen 10.000 euro per jaar. (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties