schermopname 3 7 2025 83058 wwwuniladtechcom News
schermopname 3 7 2025 83058 wwwuniladtechcom
News

Google Earth legt ‘verschrikkelijke’ transformatie van de planeet over drie decennia vast en het verschil is angstaanjagend

Als je je ooit rot wilt voelen over de staat van de wereld, zijn er maar weinig betere plekken om te kijken dan Google Earth. De hoge resolutie satellietbeelden van de techgigant geven een gedetailleerd beeld van de degradatie van onze planeet in de afgelopen drie decennia.

Tenzij je onder een steen hebt geleefd, is het bijna onmogelijk om de effecten van zowel klimaatverandering als ontbossing op onze planeet te negeren, terwijl de Aarde worstelt om de groeiende wereldwijde behoeften door de jaren heen bij te houden. Wetenschappers en klimaatexperts geven aan dat we steeds dichter bij een ‘kantelpunt’ zonder terugkeer komen, wat de effecten van opwarming alleen maar zal versnellen.

Beangstigende realisatie

Studies hebben zelfs aangetoond dat dit ertoe zou kunnen leiden dat grote steden in de alarmerend nabije toekomst onder water komen te staan. Ondanks deze kennis blijft het schokkend om te zien hoeveel bepaalde delen van de Aarde in relatief korte tijd zijn veranderd door menselijke tussenkomst, en velen vinden die transformatie een beangstigende realisatie. Google Earth toont de ‘verschrikkelijke’ transformatie van de Aarde

Ontbossing en gesmolten ijs

Een video gedeeld op Reddit die de veranderingen in belangrijke gebieden van de Aarde laat zien tussen ongeveer 1984 en de jaren 2020, zal je waarschijnlijk versteld doen staan. Wat je vooral zult zien tijdens het bekijken van de beelden, is ofwel enorme hoeveelheden gesmolten ijs door de stijgende wereldtemperaturen, of eens groene landschappen die zijn veranderd in woestenijen of stedelijke gebieden dankzij ontbossing. (lees verder onder de afbeelding)

Google Earth legt ‘verschrikkelijke’ transformatie van de planeet over drie decennia vast en het verschil is angstaanjagend

Gletsjers worden oceaan

De Parelrivierdelta in China, bijvoorbeeld, lijkt tussen 1984 en 2020 als het ware uit het niets te ontstaan en is nu de rijkste regio in Zuid-China geworden, ten koste van het milieu. Groene stukken die in de loop der jaren zijn uitgeroeid in gebieden als Atsimo-Andrefana in Madagaskar zijn bijzonder treurig om te zien, maar de opvallendste gedeelten van de timelapse zijn ongetwijfeld die waarop ijs smelt. De Columbia-gletsjer in Alaska was veertig jaar geleden nog bedekt met een witte ijslaag, maar is nu niets meer dan een stukje oceaan zonder een enkel stuk ijs op het water.

Hoe je beelden uit het verleden bekijkt in Google Earth

Een gebruiker in de reacties noemt de video “interessant en verschrikkelijk,” terwijl een ander opmerkt dat “dit gewoon zo deprimerend is.” Een derde beweert zelfs dat “we echt een virus voor deze planeet zijn,” en als je de beelden ziet, is het moeilijk om dat te ontkennen.

Als je bepaalde gebieden zelf eens wilt bekijken—of het nu een plek is waarvan je vermoedt dat die zwaar is getroffen, of een locatie in je eigen buurt—dan is er gelukkig een nieuwe functie in Google Earth waarmee je in het verleden kunt kijken. Zodra je Google Earth hebt geopend, hoef je alleen maar het menu ‘Beeld’ linksboven te openen en vervolgens ‘Historische beelden tonen’ te selecteren. Op een pc kun je dit ook activeren met CTRL+H, en op een Mac met CMD+H. Nu het menu openstaat, kun je naar elk moment in de geschiedenis springen tussen 1966 en het heden. Hoe verder terug je gaat, hoe minder referentiebeelden er zullen zijn voor specifieke jaartallen.

Google Earth captures the stunning transformation of our planet over 3 decades
byu/WiseCartographer5007 inDamnthatsinteresting

(Afbeeldingen: Google Earth)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties