Hoe gaat het in Wuhan één jaar na de corona-uitbraak? 'Al 6 maanden volle dancings en cafés' News
Hoe gaat het in Wuhan één jaar na de corona-uitbraak? 'Al 6 maanden volle dancings en cafés'
News

Hoe gaat het in Wuhan één jaar na de corona-uitbraak? 'Al 6 maanden volle dancings en cafés'

Het is ondertussen ongeveer een jaar geleden toen in Wuhan het coronavirus echt uitbrak. Voor ons was het toen nog een 'ver weg van ons bed-show', maar in de Chinese wereldstad met 13 miljoen inwoners was het heel serieus. Wuhan ging in een keiharde lockdown waar bij zelden iemand buiten mocht behalve voor eten te kopen en dat was zelfs onder heel strenge regels.

Die harde lockdown duurde daar zo'n 76 dagen. Midden april gingen de cafés al terug open, maar mocht je enkel op het terras zitten. Enkele weken later mocht je ook terug binnen zitten en op restaurant gaan. Sindsdien is het leven daar weer redelijk normaal. Van een tweede golf of lockdown is er daar absoluut geen sprake. "De Chinezen lachen hier echt met de Europese aanpak,” vertelde een Belg aan het Nieuwsblad.

Gigantisch strenge aanpak, maar het leven is hier wel al lang terug volledig normaal

David Wilmots, een Vlaming die twee Belgian Beer cafés uitbaat in Wuhan, praatte uitgebreid met het Nieuwsblad over hoe het leven daar nu is. Compleet anders dan in België blijkbaar. De cafés, restaurants, dancings en alle andere activiteiten zijn daar al heel lang allemaal terug open en corona lijkt daar heel ver weg. Van een lokale besmetting is daar nog zelden tot nooit sprake.

https://youtu.be/Sm_x0Chhup8

Hoewel er nog een bepaalde schrik is bij de Chinese bevolking en de vaccins ook daar worden uitgedeeld, is het leven daar dus heel normaal. Je ziet nog steeds mensen met een mondmasker rondlopen, maar het is daar niet verplicht en iedereen kan alles doen wat die zelf wil en dit al meer dan een half jaar. Compleet anders dan wat wij hier in België gewend zijn.

Volgens David is de verklaring daar niet ver voor te vinden. De Chinese aanpak lijkt gigantisch streng, maar werkt daar blijkbaar wel. Zo heeft hij zelf mogen ondervinden wat je moet doen als je het land wil binnenkomen toen hij op reis was. Zeer strict, maar zo komt het virus wel niet meer binnen.

“Voor ik het vliegtuig opstapte, moest ik vier dagen in pre-quarantaine en was ik verplicht om een negatieve test voor te leggen. Bij aankomst ben ik meteen opnieuw getest, waarna alle reizigers in beschermingspakken naar klaarstaande bussen werden begeleid, die ons naar het hotel brachten waar we twee weken in quarantaine moesten verblijven."

"Na een laatste test mocht ik naar huis, maar ook dan was ik nog verplicht om twee keer per dag mijn temperatuur door te geven. Zo verloopt het nu nog voor wie China binnen wil. De aanpak is streng, maar het werkt. Momenteel zijn er dagelijks zo’n 100 besmettingen in heel China op een bevolking van 1,3 miljard. Dat is toch heel wat anders dan in België.”

Hoe gaat het in Wuhan één jaar na de corona-uitbraak? 'Al 6 maanden volle dancings en cafés'

Europa doet het volledig verkeerd

David vindt de Europese aanpak dan ook volledig verkeerd. Met een andere aanpak had de impact van het virus ook hier veel minder groot kunnen zijn volgens de cafébaas. Gigantisch streng, maar kort en krachtig zoals in China zou gewoon het beste werken volgens hem.

“Waarom laten ze iedereen niet eens fatsoenlijk in zijn kot blijven? De aanpak in China was zogenaamd onmenselijk, maar het loont wel. Na 76 dagen lockdown is alles met mondjesmaat heropend en sinds eind juni hebben we een min of meer normaal leven. China toont aan dat het kan. Als er in een stad zelfs maar enkele besmettingen opduiken wordt alles meteen gesloten. Ze lachen hier echt met de Europese aanpak.”

Bron: Nieuwsblad
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties