Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië

Op een eiland voor de kust van Tasmanië, in Australië, zijn zaterdag ongeveer 100 dolfijnachtigen aangespoeld op het strand. Meer dan tachtig dieren zijn dood, vrijwilligers konden een tiental exemplaren redden. Een visser trof zaterdag op New Years Island tientallen grienden (de grootste dolfijnensoort, nvdr) en dolfijnen aan. Een groot aantal bleek al overleden. Maar […]

Op een eiland voor de kust van Tasmanië, in Australië, zijn zaterdag ongeveer 100 dolfijnachtigen aangespoeld op het strand. Meer dan tachtig dieren zijn dood, vrijwilligers konden een tiental exemplaren redden.

Een visser trof zaterdag op New Years Island tientallen grienden (de grootste dolfijnensoort, nvdr) en dolfijnen aan. Een groot aantal bleek al overleden. Maar voor enkele exemplaren werd met man en macht geprobeerd ze weer te water te laten.

Al is dat geen makkelijke opdracht. Een aangespoelde dolfijn of walvis heeft immers de neiging om naar dezelfde plek terug te keren. Dat gebeurde hier met minstens twee dieren.

“Het was zwaar”

Voor de vrijwilligers was het een heel emotionele gebeurtenis, getuigde Shelley Davison van Tasmania Parks and Wildlife. “De dieren schreeuwden om hun kalveren die dood op het strand lagen. Het was zwaar.”

Waarom de dolfijnen zo talrijk op het eiland aanspoelden, is niet bekend. Peter Mooney, de directeur van de dienst nationale parken in Tasmanië, wijst op het sociale karakter van deze dieren. Dit gaat zo ver dat ze hun eigen leven op het spel zetten. “Ze zijn sociaal zeer sterk gebonden. Als een dier strandt, komen de anderen bij hem. Ze willen een dier dat gestresseerd is niet alleen laten.”

Drie jaar geleden spoelden op het nabijgelegen King Island al eens 200 dolfijnen aan.

Belga/archieffoto PhotoNews

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments