Een man of vrouw die zich ooit afvroeg: “Wat zit er precies in hotdogs?”, komt hier goed aan zijn/haar trekken — maar wees gewaarschuwd: “je kunt nooit meer terug.”
Hotdogs, vaak gezien als hét Amerikaanse straatvoedsel maar ook bij ons populair, hebben hun oorsprong in Duitsland en Oostenrijk — met namen als wiener of frankfurter. Duitse immigranten brachten de worstjes in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten. Nu de productie in massa is gegaan, is het eindproduct van het schap in de supermarkt behoorlijk anders dan die originele frankfurter.
Hoe worden hotdogs tegenwoordig gemaakt?
Volgens een aflevering van de tv-serie ‘How It’s Made’ starten de meeste Amerikaanse hotdogs als een mix van gemalen rundvlees, varkensvlees en kippenvlees — iets dat dichter bij het oorspronkelijke recept ligt. Vervolgens worden bestanddelen zoals zetmeel, zout en smaakstoffen toegevoegd aan het vlees-mengsel. Tijdens het mengen wordt ook water en maïssiroop ingespoten “voor een frisse zoete toets”.
Na dit proces wordt de “vleespasta” – ja, zo klinkt het – in kunststof omhulsels geperst die doen denken aan het traditionele slachtdarmpje. In slechts 35 seconden rolt zo een ketting hotdogs van meer dan een voetbalveld-lengte van de band. Daarna worden de hotdogs gekookt, gerookt, gekoeld, verpakt en verscheept naar supermarkten, klaar voor consumptie. (lees verder onder de afbeelding)
Reacties van consumenten
De beelden leiden tot reacties van ontzetting. “Ik heb een week mijn eetlust verloren,” schreef één gebruiker. “Ik heb al 10 jaar geen hotdog meer gegeten dankzij dit,” meldde een ander. Toch is niet iedereen voor altijd afgehaakt. Sommige kijkers zeiden dat het beter is te weten waar je eten vandaan komt…








Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties