Kerkleiders riskeren vervolging voor bescherming pedopater

Het ziet er naar uit dat voor het eerst in ons land kerkleiders zich zullen moeten verantwoorden voor schuldig verzuim. "We hebben sterke aanwijzingen dat ze gevallen van seksueel misbruik in de doofpot hebben gestoken. Dat is duidelijk het geval in de affaire van pater Eric Dejaeger", zeggen speurders.

Pater-oblaat Eric Dejaeger (63) staat maandag terecht in Nunavut, thuishaven van de Inuit (Eskimo’s), in Canada. De lijst met aanklachten tegen hem is lang, gaande van verstek geven op zijn eerdere proces, misbruik van tientallen jonge Eskimo’s en verkrachting van twee vrouwen in Edmonton.

De West-Vlaamse pater vertrok midden jaren zeventig naar het noorden van Canada om er Eskimo’s te bekeren. Over Dejaeger, die onder meer actief was in de jeugdbeweging in Roeselare, circuleerden toen al sterke geruchten over misbruik.

Naturaliseren

“Zijn oversten waren daar duidelijk van op de hoogte”, zegt een bron binnen het gerecht ons. Dejaeger liet zich tot Canadees naturaliseren. Zo ontsnapte hij aan justitie in België. Maar in 1995 stond hij hier plots terug. Hij had zich aan zeker acht Eskimo-kinderen vergrepen en werd daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld. “Al keuren we die feiten af, wij verstoten niemand. De orde voorziet in het levensonderhoud van onze pater en alles wat daarbij komt kijken”, aldus Georges Vervust van de patersoblaten in België.

“Het is alleszins nooit in hem opgekomen om Dejaeger aan te geven bij het gerecht, ook niet toen Interpol in 2000 een internationaal opsporingsbericht verspreidde. De oblaten stuurden hem eerst naar Lourdes om daar bedevaarders op te vangen. Daarna keerde hij terug naar ons land. Er waren intussen al verschillende nieuwe klachten tegen hem. Toch gaven de oblaten hem onderdak in een goed verscholen villa in een bosrijk gebied in Blanden”, aldus speurders. Daar werd hij vorig jaar opgepakt om te worden uitgeleverd aan Canada.

Schuldig verzuim

Intussen blijkt dat ook de huiszoekingen van afgelopen week, waarbij in verschillende bisdommen zo’n dertig persoonlijke dossiers van geestelijken in beslag werden genomen, nieuwe elementen hebben opgeleverd. Die worden nu verder onderzocht. Maar volgens een bron die erg dicht bij het onderzoek staat, is de kans groot dat een aantal kerkleiders in verdenking zullen worden gesteld voor schuldig verzuim. Onder meer omdat ze op de hoogte waren van feiten van seksueel misbruik door geestelijken, maar het hebben nagelaten politie of gerecht in te schakelen. In een aantal gevallen werden geestelijken wel overgeplaatst, maar verder gebeurde er niets.

Thierry Goeman
Foto GvA/HBvL

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments