Koning Filip groet lichaam Wilfried Martens

Koning Filip is eind donderdagmiddag het stoffelijk overschot van oud-premier en minister van Staat Wilfried Martens gaan groeten. Dat meldt het koninklijk paleis. Het is een traditie dat de koning het stoffelijk overschot van een overleden minister van Staat gaat groeten. Koning Filip zal zich, zoals dat gebruikelijk is, ook laten vertegenwoordigen op de begrafenis […]

Koning Filip is eind donderdagmiddag het stoffelijk overschot van oud-premier en minister van Staat Wilfried Martens gaan groeten. Dat meldt het koninklijk paleis.

Het is een traditie dat de koning het stoffelijk overschot van een overleden minister van Staat gaat groeten. Koning Filip zal zich, zoals dat gebruikelijk is, ook laten vertegenwoordigen op de begrafenis van Wilfried Martens volgende week zaterdag in Gent.

In de huldes kort na het overlijden van Wilfried Martens wezen verschillende politieke waarnemers er op dat de oud-premier zich altijd een overtuigd voorstander van de parlementaire constitutionele monarchie had getoond, en dat hij in het bijzonder een goede band had met koning Boudewijn, die hij tijdens de abortuskwestie een uitweg bood om aan te blijven zonder tegen zijn geweten in te gaan.

In een open brief aan de kroonprins die Wilfried Martens onlangs nog schreef naar aanleiding van de troonsafstand van koning Albert II, schreef Martens: “De koning speelt in ons land, rekening houdend met de uitslag van de verkiezingen, een wezenlijke rol in de vorming van de regeringen en in het oplossen van politieke crisissen. Er bestaat bij ons geen enkel alternatief voor dat systeem. Terecht heeft Louis Tobback na de langste regeringsvorming aller tijden erop gewezen dat indien de koning niet bestond, wij hem moesten uitvinden.”

BELGA Archieffoto Belga: Martens verlaat samen met zijn vrouw Miet Smet de kerk na het Te Deum op de kroningsdag van koning Filip.

Leave a Reply

Your email address will not be published.