Media krijgen miljoenenclaims na belastingontduiking News
Media krijgen miljoenenclaims na belastingontduiking
News

Media krijgen miljoenenclaims na belastingontduiking

Wie weet kijken we straks weer allemaal naar de staatstelevisie. Die kans bestaat want bijna alle Vlaamse mediagroepen hebben een fikse miljoenenclaim gekregen voor het ontduiken van de kansspelbelasting, zegt De Tijd. Voor sommige media kan dit de doodsteek zijn.

Het is de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) - de nagel aan de doodskist van Karel De Gucht - die nu de media heeft geviseerd. Ze claimen alles bij elkaar tientallen miljoenen van alle mediabedrijven die via sms of 0900-lijnen spelletjes organiseren waarbij je prijzen kan winnen.

Wat is het probleem? Bij zulke spelletjes maak je gebruik van een sms of betalend telefoonnummer om kans te maken op een prijs. Bovendien wordt er winst gemaakt en is het bedrag dat je betaalt aan de sms of oproep een inzet. Dat is volgens de letter van de wet een kansspel en is onderworpen aan een belasting, zegt de BBI.

Daarom presenteerde de BBI in december 2011 de rekening aan talloze mediabedrijven die in de fout gingen. De lijst leest als een who's who van het Vlaamse medialandschap: VRT, VMMa (VTM, 2BE, Q-Music), Persgroep Publishing België (Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal), Roularta (Knack, Trends), SBS Belgium (VT4, VIJFtv), Sanoma Magazines Belgium (Flair, Libelle) en Endemol België, dat vooral bekend is van de beruchte belspelletjes. Geen enkel bedrijf wenste officieel te reageren maar officieus klinkt het wel dat de fiscus heel erg willekeurig te werk gaat. "Jarenlang wisten we niet welke belastingen we moesten betalen, pas 2 jaar geleden kregen we duidelijkheid via een omzendbrief", zegt een anonieme medewerker in De Tijd.

Wie wel wilde reageren was de woordvoerder van het Ministerie van Financiën: "Ik kan niet zeggen wie we nu viseren, want we zitten in een gerechtelijke procedure. Maar ik kan wel zeggen dat de vijfvoudige boete terecht is, dat staat zo in het wetboek. En natuurlijk passen wij de wetten toe."

Pikant detail: de zakenkrant vernam via insiders dat de toenmalig minister van Financiën Didier Reynders aan de mediabedrijven zou hebben beloofd om geen extra aanslagen te heffen. Die belofte lijkt nu gebroken te zijn. Bovendien is de kans groot dat sommige mediabedrijven kopje onder gaan als ze deze claim werkelijk moeten betalen. "Voor een kleinere speler als Endemol België is de claim zo hoog dat het de vraag is of het bedrijf overeind zou blijven." (AN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties