Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere houdt vast aan de bestaande compensatieregeling voor defecte groenestroomtellers, ondanks toenemende kritiek vanuit het Vlaams Parlement. In haar antwoord op schriftelijke vragen van parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) benadrukt de minister dat de verantwoordelijkheid voor een goed werkende productiemeter bij de eigenaar van de zonnepanelen ligt, zoals vastgelegd in artikel 6.1.9, §2 van het Energiebesluit.
Mislopen van groenestroomcertificaten
Voor installaties die minder dan 10.000 kWh per jaar opwekken, is het dus aan de certificaatgerechtigde zelf om toezicht te houden op de correcte werking van de meter. Wanneer een groenestroomteller defect raakt, kan dit leiden tot het mislopen van groenestroomcertificaten. In zulke gevallen schat netbeheerder Fluvius de gemiste productie aan de hand van data van vergelijkbare installaties in Vlaanderen.
Daarbij wordt rekening gehouden met onder meer seizoensinvloeden, het AC-vermogen van de omvormer, het piekvermogen van de zonnepanelen en eventuele extra installaties zoals een suntracker. Deze berekeningen gelden echter als een gunstmaatregel en zijn niet juridisch afdwingbaar.
Wettelijk bepaalde verantwoordelijkheidsverdeling
De compensatie is bovendien beperkt tot de periode tussen de laatst goedgekeurde meterstand en de installatie van een nieuwe productiemeter. Dit betekent dat zonnepaneeleigenaars een potentieel verlies lijden voor alle opgewekte stroom die in een ongedetecteerde periode voorafgaand aan het defect verloren ging. Volgens minister Depraetere is dat een logisch gevolg van de verantwoordelijkheidsverdeling zoals die wettelijk bepaald is.
Bothuyne stelde de vraag of het eerlijk is dat eigenaars opdraaien voor defecten die vaak buiten hun controle liggen en pleitte voor verplichte regelmatige controle of automatische monitoring van groenestroomtellers. Minister Depraetere liet echter weten geen plannen te hebben om Fluvius tot dergelijke controles te verplichten en evenmin om het bestaande compensatieregime te herzien. Ze blijft daarmee bij het standpunt dat het aan de producent is om de werking van de meter op te volgen.
(Bron: Solar Magazine - Intropic: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties