De Drieklovendam in China, 's werelds grootste waterkrachtcentrale, heeft volgens NASA een meetbare invloed op de rotatie van onze planeet. Door de enorme hoeveelheid water die in het reservoir wordt opgeslagen, is de lengte van een dag op aarde met 0,06 microseconden toegenomen.
Hoe beïnvloedt de dam de aardrotatie?
Het reservoir van de Drieklovendam bevat ongeveer 40 kubieke kilometer water, wat overeenkomt met 10 biljoen gallons. Deze massa, opgeslagen op een hoogte van 175 meter boven zeeniveau, verplaatst het zwaartepunt van de aarde. Dit verhoogt het traagheidsmoment van de planeet, vergelijkbaar met hoe een kunstschaatser langzamer draait wanneer ze haar armen uitstrekt. Het resultaat is een subtiele, maar meetbare vertraging van de aardrotatie. (lees verder onder de afbeelding)

Verandering in de aardas
Naast de verlenging van de dag heeft de dam ook geleid tot een verschuiving van de aardas met ongeveer 2 centimeter. Hoewel deze veranderingen minimaal zijn, kunnen moderne instrumenten ze detecteren. Volgens NASA-wetenschapper Dr. Benjamin Fong Chao: "Elke keer dat je massa verplaatst, verander je de rotatie van de aarde. Het effect is erg klein, maar meetbaar."
Energieproductie en milieu-impact
De Drieklovendam heeft een capaciteit van 22.500 megawatt en produceert evenveel energie als 15 kerncentrales. Hierdoor vermindert China zijn afhankelijkheid van steenkool en verlaagt het de CO₂-uitstoot. Ondanks de kleine invloed op de aardrotatie blijft de dam een essentieel onderdeel van China's strategie voor duurzame energie.
(Bron: LADBible - Afbeeldingen: Youtube)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties