Vlaams minister van Klimaat Melissa Depraetere (Vooruit) wil de discussie openen over het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen van 120 naar 100 kilometer per uur, naar het voorbeeld van Nederland. In de HLN-podcast Het Rapport van de Wetstraat noemt ze het “een interessante piste met veel voordelen”.
Depraetere verwijst naar meerdere argumenten, gaande van klimaat tot verkeersveiligheid. “Je hebt nu eenmaal minder zware en dodelijke ongevallen als je de snelheid beperkt. Argumenten genoeg dus om de discussie te openen.” De maatregel zou passen binnen een bredere klimaatstrategie waarmee de Vlaamse regering tegen de zomer extra inspanningen wil aankondigen om de CO₂-uitstoot fors terug te dringen.
"Ambitieuze maatregelen nodig"
Vlaanderen haalt de klimaatdoelstellingen momenteel niet, en daarom zijn volgens Depraetere “gedurfde en ambitieuze maatregelen” nodig. Ze benadrukt dat de verlaging van de maximumsnelheid niet de enige optie is, maar wel een die bewezen effect heeft. In Nederland werd de snelheidsverlaging in 2019 ingevoerd om stikstofuitstoot te beperken, na een arrest van de Raad van State. Tegelijk bleek het ook gunstig te zijn voor het verkeer zelf. (lees verder onder de afbeelding)

Minder brandstofverbruik
“Ze hebben daar ontdekt dat het puur economisch een interessante maatregel was om de files te beperken,” aldus Depraetere. Bovendien daalt het brandstofverbruik aanzienlijk wanneer automobilisten 100 in plaats van 120 kilometer per uur rijden. “Wie zijn snelheid aanpast, verbruikt 20 tot 30 procent minder brandstof.” Het verkeersinstituut Vias pleitte al in 2019 voor de maatregel, en ook oppositiepartij Groen bracht het voorstel in 2022 opnieuw onder de aandacht.
"We moeten niet altijd het warm water uitvinden"
Toch is het niet aan Depraetere om hierover een beslissing te nemen. Mobiliteit is namelijk de bevoegdheid van haar N-VA-collega Annick De Ridder. “Als minister van Klimaat is mijn taak om ervoor te zorgen dat elke collega met een aantal voorstellen komt. Dit is één van de opties – en zo zijn er verschillende. Maar we moeten ook niet altijd het warm water uitvinden,” zegt ze daarover. Meer dan het debat aanwakkeren, kan ze zelf dus niet doen, maar ze rekent op samenwerking binnen de Vlaamse regering om tot echte doorbraken te komen.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties