1 News
1
News

Nieuwe verkeersmarkering in verschillende vakantielanden: wat betekent deze rode middenstreep?

Wie recent met de auto in Frankrijk of Spanje heeft gereden, heeft het misschien al gezien: een rode middenstreep op het asfalt. Deze felgekleurde lijn, vaak naast de traditionele witte markeringen, duikt op op drukke of gevaarlijke snelwegtrajecten. Maar wat betekent zo’n rode lijn precies, en wat moet je als bestuurder doen als je ermee geconfronteerd wordt?

Extra nadruk op inhaalverbod

Op de Franse autosnelweg A7, tussen Lyon en Marseille, is sinds kort een opvallend stukje wegdek te zien. Een bijna vier kilometer lange rode middenstreep is daar aangebracht als onderdeel van een proefproject. Het experiment is opgezet door Autoroutes du Sud de la France (ASF), een belangrijke snelwegbeheerder in het zuiden van Frankrijk. Ook In Spanje werd op de A355 in Andalusië al eerder een rode middenlijn geïntroduceerd. Ook daar was het doel om extra nadruk te leggen op het inhaalverbod, nadat zich meerdere ongevallen hadden voorgedaan op het traject. De visuele impact van de rode kleur helpt om het verbod kracht bij te zetten.

Waarom kiezen voor rood?

De kleur rood is niet zomaar gekozen. Psychologisch roept rood een gevoel van urgentie en gevaar op. Volgens ASF is het doel om bestuurders aan te sporen hun snelheid te verlagen en het inhalen te vermijden. De rode lijn ligt vaak op plekken waar in het verleden meerdere ernstige ongevallen zijn gebeurd. Het visuele signaal werkt als een waarschuwing, nog voordat een verkeersbord of boete dreigt.

Geen wettelijke vermelding, maar toch bindend

Opmerkelijk is dat de rode middenstreep officieel niet in de Franse wegcode is opgenomen. Toch is dat geen probleem. Wegbeheerders in Frankrijk hebben de vrijheid om aanvullende markeringen toe te passen zolang die de veiligheid bevorderen. Dat betekent dus dat je als automobilist nog steeds beboet kunt worden – tot wel 135 euro – als je op zo’n stuk toch besluit in te halen, vooral als daar al een witte doorgetrokken lijn aanwezig is.

Wat moet jij als automobilist doen?

Als je in het buitenland rijdt en je ziet een rode middenstreep, is het belangrijk om alert te zijn. Zie het als een extra signaal: pas je snelheid aan en vermijd inhalen. Hoewel de lijn op zich niet wettelijk bindend is, rij je vaak op een plek waar andere verkeersregels – zoals een doorgetrokken witte streep – al het inhalen verbieden. De rode lijn is er dus om de ernst van de situatie extra te onderstrepen.

Kleurgebruik in het verkeer

Steeds vaker wordt kleur ingezet op de weg om gedragsverandering bij bestuurders te stimuleren. Denk aan gele belijning bij wegenwerken of blauwe zones voor parkeren. De rode middenstreep past perfect in die trend: fel, opvallend en bedoeld om je rijgedrag veiliger te maken. In een tijd waarin visuele prikkels een belangrijke rol spelen, blijkt kleur een krachtig instrument.

Als de rode middenlijn zijn nut bewijst, is de kans groot dat ook andere landen deze praktijk zullen overnemen. Het is een eenvoudige, goedkope ingreep met mogelijk grote impact op verkeersveiligheid. Wat begon als een lokaal experiment, zou zomaar kunnen uitgroeien tot een standaardbeeld op Europese snelwegen.

(Intropic: Junta de Andalucia)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties