Nieuwe wet op gezinshereniging vandaag in staatsblad News
Nieuwe wet op gezinshereniging vandaag in staatsblad
News

Nieuwe wet op gezinshereniging vandaag in staatsblad

Het staatsblad publiceert vandaag de nieuwe wet die gezinshereniging moet verstrengen. Ze wordt op 22 september van kracht.

Belgen en niet-Europeanen die een familielid willen laten overkomen, zullen voortaan zelf voldoende inkomsten (120% van het leefloon) én huisvesting voor de nieuwkomer moeten hebben. Hun ouders kunnen niet meer overkomen en zowel de hereniger als de echtgenotes moeten 21 jaar oud zijn. Een nieuw huwelijk met een "importbruid" zal je maar kunnen sluiten als je minstens 12 maanden lang een verblijfsvergunning van ongepaalde duur hebt. Gezinshereniging zal alleen nog vanuit het buitenland kunnen worden aangevraagd. De wet kwam tot stand dank zij een alternatieve meerderheid van N-VA, CD&V, Open Vld, MR, sp.a en LDD.

In 2010 telde ons land 41.336 gezinsherenigingen. Bijna de helft van de buitenlanders die naar België komen, doen dat via de gezinshereniging. De grootste groep gezinsherenigers zijn Marokkanen en Turken. Meestal gebeurt dit via het systeem van de “importbruiden”, waarbij mannen uit de tweede en derde generatie een bruid zoeken in hun herkomstland. Daardoor moet de integratie in België telkens opnieuw beginnen.

Symbolische wet

De wet is maar een beperkte verstrenging. Volgens Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) zal het aantal gezinsherenigingen hierdoor slechts "met enkele duizenden" dalen, Kamerlid Theo Francken (N-VA) schat de vermindering op "minstens een vijfde". Tijdens zijn openingsrede bij het begin van het nieuwe gerechtelijk jaar noemde de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois de wet "eerder symbolisch". Volgens de hoogste Antwerpse parketmagistraat zal ze maar weinig gevolgen hebben en is ze dus onvoldoende.

De nieuwe wet zal zeker worden aangevochten bij het Grondwettelijk Hof omdat ze strenger is voor Belgen dan voor andere burgers uit de Europese Unie. Meerdere Europese landen behandelen hun eigen onderdanen op dit vlak strenger, omdat ze de Europese regels niet zelf kunnen wijzigen. De Orde van Vlaamse Balies en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding noemden de wet om deze reden "discriminerend". Wie de wet wil aanvechten heeft daarvoor zes maanden de tijd.

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties