Ontploft Europa in 2014?

Het jaar 2014 zou ook wel eens een historisch jaar kunnen worden voor de Europese minderheden. Niet alleen gaat Vlaanderen – voorlopig nog een meerderheid in dit landje – op 25 mei naar de stembus voor de ‘moeder aller verkiezingen, maar beslissen de Schotten op 18 september in een referendum  of ze voortaan een eigen […]

Het jaar 2014 zou ook wel eens een historisch jaar kunnen worden voor de Europese minderheden. Niet alleen gaat Vlaanderen – voorlopig nog een meerderheid in dit landje – op 25 mei naar de stembus voor de ‘moeder aller verkiezingen, maar beslissen de Schotten op 18 september in een referendum  of ze voortaan een eigen staat gaan vormen en doen de Catalanen hetzelfde op 9 november.
Op zich niks mis mee, ware het niet dat in het Verenigd Koninkrijk en Spanje de paniek stilaan buitenproportioneel wordt. In Spanje is er al duidelijk gestipuleerd dat desnoods de tanks door Barcelona zullen rollen en premier Rajoy kijkt zelfs over de grenzen. Hij heeft reeds gesteld dat een zelfstandig Schotland buiten de EU valt, opnieuw een aanvraag tot lidmaatschap dient in te dienen en Spanje steeds zijn veto zal stellen, hopend dat premier Cameron een soortgelijke zet zal doen jegens een onafhankelijk Catalonië.

Of hij al een antwoord op die vraag heeft gehad is onzeker, want Cameron blijkt het nogal druk te hebben om steun te zoeken bij de Russische Poetin om al dat onafhankelijkheidsstreven de kop in te drukken. Voorlopig blijft het echter nog enkel bij verbaal spierrollen.

Waar het spel wel op de wagen zit is in Spaans Baskenland. Het is al 27 maanden geleden dat de afscheidingsbeweging ETA een permanent staakt-het-vuren heeft afgekondigd. Dat heeft een dynamiek op gang gebracht waarbij de radicale separatisten samen met de gematigde partijen én vakbonden als één man achter de eis voor vrede en verdere stappen richting onafhankelijkheid staan. Dat dit niet naar de zin is van politiek Madrid is nogal wiedes.

Zo verbood een Spaanse rechter de demonstratie voor vrede en de rechten van de politieke gevangenen van zaterdag 11 januari wat 130.000 Basken er niet van weerhield om diezelfde avond toch luidkeels op te stappen door de straten van Bilbao. Als antwoord smeet Madrid dan maar de gezichten van de organisatie voor steun aan de Baskische politieke gevangenen achter de tralies.

Ook de jongerenafdelingen van de conservatieve Spaans unionistische Partido Popular laat zich niet onbetuigd door bijeenkomsten te verstoren en vijanden van Spanje te viseren. Zo werd onlangs een apotheek volledig in elkaar gestampt omdat het symbool van de slang rond de trechter in hun ogen een verdoken hint naar de ETA was, wiens symbool een slang rond een bijl is.

Way to go, nog zo’n kleine 10.000 apotheken te gaan en dan constateren dat er geen pleisterkes meer zijn om de Spaanse betogingsbuilen, -blutsen en –schrammen af te plakken. (HVR)

Op 25 mei 2014 is het zover: de grote stembusslag. Naar aanleiding van de moeder aller verkiezingen presenteren wij je elke week een eigenzinnige kijk op de politieke actualiteit. Wil je ook op de hoogte blijven? Vul dan hieronder je emailadres in!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments