Plaag van winkeldiefstallen tijdens koopjes News
Plaag van winkeldiefstallen tijdens koopjes
News

Plaag van winkeldiefstallen tijdens koopjes

Antwerpen werd het afgelopen weekend geconfronteerd met een stijging in het aantal winkeldiefstallen. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Uit een rondvraag bij onze leden blijkt dat 16 procent een stijging merkt ten opzichte van andere jaren. Het gaat daarbij van simpelweg stelen, over het verstoppen van kleren onder de eigen kleding, tot sjoemelen met etiketten en kortingslabels", zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

Volgens de federale politie gaan winkeldieven mee met hun tijd. "Zo zijn er dieven die werken met kleine zendertjes die op batterijen werken. Ze verstoppen die in hun tassen om de elektronische detectie van de toegangspoorten tijdelijk uit te schakelen", klinkt het. "Ook op de truc met de dubbele, geïsoleerde bodem vinden ze variaties. Zo verwerken ze aluminiumfolie in de bekleding van kinderkoetsen, om de stralen van de elektronische poorten te weerkaatsen. Ze plaatsen wel een kind in de koets om geen argwaan te wekken, maar stouwen de wagen vol met gestolen goederen. Beveiligingsklemmen worden dan weer omzeild met zelfgemaakte, speciale tangen die bestaan uit twee stalen ringen en die het mogelijk maken om de klemmen los te wrikken zonder het kledingstuk te vernielen."

Mayonaise

De Antwerpse politie zette dan ook in op het fenomeen met de actie Hades, die gericht is tegen allerlei soorten overlast en waarbij onder meer de helikopter van de federale politie meermaals werd ingezet. "Niet alleen winkeldieven zijn extra actief tijdens de drukke koopjesdagen", zegt Fons Bastiaenssens van de lokale politie van Antwerpen. "Ook gauwdieven maken gebruik van de drukte én het feit dat iedereen zwaar gepakt en gezakt is. Een bekende truc is bijvoorbeeld om wat mayonaise of ander plakkerig spul aan je mouw te smeren en je daar dan attent op te maken. Vaak bieden de dieven zelfs een zakdoekje aan. Maar van de verwarring maken ze gebruik om je te bestelen. Ook de truc met de petitie blijft populair."

DVD Foto's: BHul en LuMa

De Antwerpse politie geeft op haar website volgende tips mee om gauwdiefstallen te voorkomen:

Voor u het huis verlaat

  • Laat zaken die u niet nodig hebt thuis. Voorzie bijvoorbeeld een kopie van uw SIS-kaart, zodat u het origineel thuis kan laten liggen.
  • Beperk de hoeveelheid cash geld die u meeneemt en gebruik uw betaalkaart in de plaats. Wilt u toch een grotere som cash geld meenemen, bewaar dan niet alles op 1 plaats.
  • Bewaar nooit codes van betaalkaarten in uw handtas of portefeuille. Onthoudt u toch moeilijk de codes van uw bankkaarten? Kies dan voor nummers die voor u, en voor niemand anders, een speciale betekenis hebben.
  • Indien u een handtas meeneemt, kies dan bij voorkeur voor een exemplaar dat afgesloten kan worden met een rits, en niet op de rug wordt gedragen.

Tijdens uw dagje uit

  • Vermijd al te drukke plaatsen of mensenmassa's. Gauwdieven maken vaak gebruik van die drukte om hun slag te slaan. Ook drukke trams en bussen vormen een makkelijke plaats voor gauwdieven.
  • Zorg ervoor dat uw handtas niet open blijft staan. Draag ze bij drukte vooraan met de sluiting naar u toe.
  • Steek uw portefeuille nooit in uw achterzak en probeer ook zakken langs de buitenkant van uw jas of vest te vermijden. Kies bij voorkeur voor een binnenzak. Als uw zakken afsluitbaar zijn, maak daar dan zeker gebruik van.
  • Als u uw portefeuille opendoet om te betalen, doe dit dan discreet zodat omstaanders niet kunnen zien hoeveel geld u bijheeft.
  • Wordt u aan een geldautomaat aangesproken door onbekenden, wees dan alert. Blijf met uw gezicht naar de automaat staan en haal uw kaart uit de machine voor u zich omdraait en reageert. Typ uw code niet in nadat u werd aangesproken.
  • Wordt u plots aangestoten of ingesloten, controleer dan onmiddellijk of er niets gestolen werd. Wordt uw zonnebril van de tafel gegrist als u even pauzeert op een terrasje, dan gaat het strikt genomen niet over een gauwdiefstal, omdat u het voorwerp niet op uw lichaam droeg. Maar ook voor zulke 'heimelijke diefstallen' is het soms opletten geblazen.
  • Rust u even uit op een terrasje, pas dan op voor de gekende trucjes: iemand die een enquête of petitie onder uw neus duwt, zodat u uw spullen even niet meer kan zien, en er dan vandoor gaat met de persoonlijke spullen die op tafel liggen.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in uw jaszakken wanneer u die ergens aan een kapstok hangt.
  • Hang uw handtas of rugzak niet achter u aan een stoel, maar plaats hem bij voorkeur tussen uw voeten op de grond. Haak een lint of handvat onder een stoelpoot om zeker te zijn dat een dief er niet snel mee vandoor kan gaan.
  • Let er in de paskamer op dat uw handtas niet te dicht bij de deur of het gordijn staat.
  • Laat uw handtas of rugzak nooit onbeheerd achter.
  • Wees alert voor elke vorm van afleiding waardoor u even uw spullen niet in het oog kunt houden.

Bent u toch bestolen?

  • Zijn de dieven nog in de buurt? Bel dan onmiddellijk 101 en vraag indien mogelijk hulp aan omstaanders.
  • Neem contact op met Card Stop (tel. 070 344 344) en laat uw gestolen betaalkaarten blokkeren.
  • Zijn uw huis- en/of autosleutels ook weg? Aarzel dan niet om een afspraak te maken met uw garagehouder en/of een slotenmaker. Uw adres is vast wel ergens in uw portefeuille te vinden, dus het gevaar voor woninginbraak en diefstal van de auto is niet onbestaande.
  • Is uw gsm weg? Neem contact op met uw provider en laat uw abonnement tijdelijk afsluiten. Doe dit snel, want kosten die gemaakt worden door de dieven kunnen u worden aangerekend.
  • Doe zo snel mogelijk aangifte in uw politiekantoor of vul het aangifteformulier op deze site in.

Bron:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties