Poetin herstructureert lening Cyprus uit 2011

Rusland heeft ermee ingestemd om een lening aan Cyprus uit 2011 te herstructureren. Eerder vandaag maakte Cyprus bekend dat het 75 miljoen euro nodig heeft om in april de ambtenaren en gepensioneerden te kunnen uitbetalen. Dat deelde de verantwoordelijke van de schatkist, Rea Georgiou mee aan de commissie Financiën in het parlement van het eiland. […]

Rusland heeft ermee ingestemd om een lening aan Cyprus uit 2011 te herstructureren. Eerder vandaag maakte Cyprus bekend dat het 75 miljoen euro nodig heeft om in april de ambtenaren en gepensioneerden te kunnen uitbetalen. Dat deelde de verantwoordelijke van de schatkist, Rea Georgiou mee aan de commissie Financiën in het parlement van het eiland.

“Het tekort aan liquide middelen bedraagt in april 160 miljoen euro. De 85 miljoen euro in reserve volstaat niet, we hebben een gelijkwaardig bedrag nodig om een wanbetaling te vermijden”, aldus de Georgiou. Cyprus verwacht het eerste deel van het internationale hulpplan in mei. De woordvoerder van de regering, Christos Stylianides, deelde mee dat de autoriteiten met spoed middelen zoeken om de lonen en pensioenen eind april te kunnen betalen.

Ondertussen heeft Rusland ingestemd met een versoepeling van de voorwaarden van een lening van 2,5 miljard euro die Moskou in 2011 aan het noodlijdende Cyprus toekende. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin maandag tijdens een bezoek aan Duitsland. “We leveren onze eigen bijdrage om het eiland te helpen”, aldus Poetin. Volgens de Russische president willigt Rusland met de schuldenherstructurering een verzoek van de Europese Commissie in. Hij gaf echter geen nadere details.

Rusland verstrekte in 2011 de lening aan Cyprus. De regering in Nicosia heeft officieel aan Moskou gevraagd om de lening met 5 jaar te verlengen tot 2021 en de rente te verlagen van 4,5 naar 2,5 procent. Cyprus diende ook een verzoek in voor een extra lening van 5 miljard euro van Rusland.

Belga

Foto: Photonews

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments