https s3 newsifier 27jpg News
https s3 newsifier 27jpg
News

Regering wil bepaalde Belgische bestuurders strenger aanpakken: "Dagelijks 60 mensen betrapt"

De Belgische regering voert de druk op voor bestuurders die ondanks een opgelegd rijverbod toch achter het stuur kruipen. Nieuwe plannen binnen het verkeersbeleid maken het mogelijk om voertuigen van deze overtreders in beslag te nemen. De sanctie gaat veel verder dan een boete of tijdelijke intrekking van het rijbewijs: wie betrapt wordt, riskeert zijn auto voorgoed kwijt te raken.

Inbeslagname voertuig

Dagelijks worden er in België meer dan 60 bestuurders betrapt die hun rijverbod naast zich neerleggen. Ondanks eerdere waarschuwingen en boetes blijven velen de wet aan hun laars lappen. Het gevolg is dat deze groep een verhoogd risico vormt op de weg, met soms tragische gevolgen. De nieuwe maatregel wil hier een einde aan maken. Door voertuigen in beslag te nemen, wil de overheid het probleem structureel aanpakken.

Onder de nieuwe regels zullen politierechters verplicht worden om het voertuig van een overtreder in beslag te laten nemen wanneer die betrapt wordt op het negeren van een rijverbod. Daarmee verliest de bestuurder niet alleen zijn recht om te rijden, maar ook het middel waarmee hij dat doet. Dit moet vooral hardnekkige overtreders ontmoedigen en herhaling voorkomen.

Verkeersongevallen met zware gevolgen

De noodzaak van deze verstrengde aanpak blijkt uit recente cijfers en incidenten. Verschillende zware ongevallen van de afgelopen maanden waren het gevolg van bestuurders die eigenlijk helemaal niet op de weg mochten zijn. In sommige gevallen leidde dat tot dodelijke slachtoffers. De maatschappelijke verontwaardiging groeit, en de roep om strengere maatregelen wordt steeds luider.

Digitale rijbewijzen als controle-instrument

Naast de strengere sancties komt er ook een digitalisering van het rijbewijs. Met deze digitale rijbewijzen moet het voor politie en andere instanties eenvoudiger worden om in real time na te gaan of iemand nog bevoegd is om te rijden. Dit maakt controles sneller, efficiënter en betrouwbaarder. Niet alleen de politie profiteert van deze digitalisering. Ook autoverhuurbedrijven zullen kunnen controleren of een potentiële klant een geldig rijbewijs heeft. Momenteel is het moeilijk te achterhalen of iemand een rijverbod heeft, wat soms tot gevaarlijke situaties leidt. Dankzij het digitale systeem wordt het onmogelijk om met een ongeldig rijbewijs een huurwagen te verkrijgen. (lees verder onder de afbeelding)

Regering wil bepaalde Belgische bestuurders strenger aanpakken: "Dagelijks 60 mensen betrapt"

Verkeersveiligheid centraal in nieuw beleid

Deze hervormingen maken deel uit van een bredere strategie om de verkeersveiligheid in België te verbeteren. De overheid wil komaf maken met een cultuur waarin verkeersregels vrijblijvend lijken. De boodschap is duidelijk: wie de wet overtreedt, zal dat voelen – niet alleen in de portefeuille, maar ook in het dagelijkse leven. Het ontnemen van voertuigen is vooral bedoeld als afschrikmiddel. Door zichtbaar en consequent op te treden tegen overtreders hoopt de regering-De Wever dat minder mensen het risico nemen om toch te rijden ondanks een rijverbod. De maatregelen moeten ook bijdragen aan het herstel van het vertrouwen in de rechtstaat.

Fraude verminderen en toezicht verhogen

Digitalisering van het rijbewijs moet niet alleen de pakkans verhogen, maar ook fraude tegengaan. Vervalste documenten of gesjoemel met tijdelijke rijverboden worden met het nieuwe systeem een stuk moeilijker. België volgt hiermee het voorbeeld van andere Europese landen die al succesvol met digitale rijbewijzen werken.

(Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties