elevate-7omejvzcgte-unsplash-67d19b778e48a News
elevate-7omejvzcgte-unsplash-67d19b778e48a
News

Schokkende cijfers over alcoholgebruik in België: waarom experts hameren op strengere regels

Alcohol is diep verweven in het Belgische dagelijks leven: een glas wijn bij het eten, een pint op café, of een aperitief na het werk. Maar achter dat ogenschijnlijk onschuldige gebruik schuilt een harde realiteit. Uit recent onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat meer dan drie procent van alle sterfgevallen in België gelinkt is aan alcoholconsumptie. Concreet: gemiddeld tien overlijdens per dag zijn het gevolg van alcoholgebruik.

Niet alleen de 'probleemdrinkers' lopen gevaar

In 2021 waren er volgens Sciensano meer dan 4.000 sterfgevallen gerelateerd aan alcoholgebruik. Dat cijfer is onderdeel van een bredere analyse binnen de Belgische ziektelaststudie, die de impact van risicofactoren op de volksgezondheid in kaart brengt.

Opvallend: het gaat niet alleen om zware of verslaafde drinkers. Ook wie regelmatig of zelfs sporadisch drinkt, verhoogt zijn risico op ernstige gezondheidsproblemen en overlijden. De cijfers liegen er niet om: sinds 2013 is het aantal alcoholgerelateerde overlijdens gestegen met 14% – van 3.500 naar ruim 4.000 per jaar.

"Geen veilig niveau van alcoholconsumptie"

Volgens Sciensano is het belangrijk om een mythe te doorprikken: er bestaat geen veilige ondergrens voor alcoholgebruik. Zelfs lage hoeveelheden kunnen schadelijk zijn. Alcohol verhoogt het risico op onder meer kanker, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen. De campagne Tournée Minérale, waarin mensen worden uitgedaagd om een maand lang geen alcohol te drinken, maakt deel uit van de pogingen om meer bewustzijn te creëren rond deze gezondheidsrisico’s. (lees verder onder de afbeelding)

Schokkende cijfers over alcoholgebruik in België: waarom experts hameren op strengere regels

Oproep tot strengere regels

Brecht Devleesschauwer, epidemioloog bij Sciensano, benadrukt dat alcohol in België nog steeds té vanzelfsprekend is. “Het is diep ingebed in onze cultuur, en dat maakt het extra moeilijk om de schadelijke effecten aan te pakken.” Hij pleit voor een strengere regulering: beperkingen op reclame, een herziening van de minimumleeftijd voor aankoop en minder beschikbaarheid van alcohol in supermarkten en nachtwinkels.

Conclusie: bewust drinken begint met correcte informatie

De cijfers zijn verontrustend – en ze tonen aan dat de gevaren van alcohol niet beperkt blijven tot wie zwaar drinkt. Elk glas telt. Bewustwording, educatie en beleidshervorming zijn nodig om het tij te keren. Alcoholvrij leven mag dan klinken als een uitdaging, het is voor velen een stap richting een gezonder, en soms zelfs langer leven.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties