In 2024 is het aantal letselongevallen op Belgische wegen licht gedaald met 3%. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van het Vias institute, gebaseerd op politiecijfers. Deze daling wijst op een algemene verbetering van de verkeersveiligheid. Ook het aantal ongevallen waarbij bestuurders onder invloed van alcohol betrokken waren, vertoont een dalende trend.
Elektrische steps in de lift... en in de problemen
Tegenover de algemene verbetering staat een stijging van 9% in ongevallen met elektrische steps. Dat cijfer is zorgwekkend, zeker gezien de explosieve toename van dit vervoermiddel in drukke stadscentra. Steps zijn populair, maar vormen ook een risico als ze niet veilig gebruikt worden.
Hoe gebeuren step-ongevallen?
Een analyse van 100 ongevallen met elektrische steps in Brussel (2020, Vias institute) onthult vijf hoofdoorzaken:
- Kruispunten (29%): Auto’s die afslaan merken vaak de step niet op, met een aanrijding tot gevolg.
- Enkelzijdige ongevallen (23%): Gebruikers verliezen zelf de controle, vaak door slechte wegcondities of rijden onder invloed.
- Zebrapaden (11%): Stepgebruikers steken over vanaf het voetpad, soms met hoge snelheid, wat andere weggebruikers verrast.
- Botsingen met andere zachte weggebruikers (9%): Denk aan voetgangers of fietsers. Stepgebruikers zijn daarbij meestal aansprakelijk.
- Geparkeerde voertuigen (4%): Net als bij fietsers worden e-steppers soms verrast door openslaande autodeuren.
(lees verder onder de afbeelding)

Infrastructuur als sleutel tot veiligheid
De inrichting van het straatbeeld speelt een cruciale rol. Volgens Vias daalt het aantal gewonden en doden met gemiddeld 28% op gevaarlijke kruispunten die heringericht worden. Denk aan veiliger rotondes, vangrails, bruggen of tunnels. Dergelijke ingrepen kunnen het verschil maken, zeker op drukke locaties met veel gemengd verkeer.
Een tweesnijdend zwaard
Hoewel de daling van letselongevallen hoopgevend is, toont de stijging van ongevallen met elektrische steps aan dat er nog werk aan de winkel is. Een combinatie van betere infrastructuur, strengere regels en meer bewustwording bij gebruikers is essentieel. Alleen zo kan de evolutie naar een veiligere mobiliteit worden voortgezet.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties