Spinazie maakt echt sterker

U kent hem wel, Popeye, de stoere zeebonk die na het verorberen van een blik spinazie plots beresterk werd. Uit onderzoek blijkt nu dat de tekenfilmheld wel degelijk gelijk had, of toch voor een groot deel. Spinazie maakt je echt sterker, al is het wel door het nitraat in de groente, en niet het ijzer […]

U kent hem wel, Popeye, de stoere zeebonk die na het verorberen van een blik spinazie plots beresterk werd. Uit onderzoek blijkt nu dat de tekenfilmheld wel degelijk gelijk had, of toch voor een groot deel. Spinazie maakt je echt sterker, al is het wel door het nitraat in de groente, en niet het ijzer zoals vaak gedacht. Sporters zouden zelfs daardoor tot een kwart beter kunnen presteren.

Het onderzoek werd gevoerd door enkele Zweedse wetenschappers. Zij gaven een groep proefpersonen elke dag een nitraatpil met het equivalent van één bord spinazie. Na enkele tests bleek dat hun spieren 23 procent meer energie leverden en de proefpersonen verbruikten ook minder zuurstof. Toch raden voedingsexperten ten stelligste af om nu als een gek spinazie te gaan eten.

“Twee maal nitraatrijke voeding per week volstaat. Nitraten zijn geen nieuw wondermiddel: in grote hoeveelheid zijn ze zelfs erg ongezond”, klinkt het. In ons lichaam wordt het nitraat immers omgezet in nitriet en volgens sommigen is de stof kankerverwekkend. Voor wie geen spinazie lust, zijn er nog een heleboel alternatieven vol nitraat: andijvie, venkel, bleekselderij en diverse slasoorten. Smakelijk! (HH)

Leave a Reply

Your email address will not be published.