Supersonisch vliegtuig moet ons in de toekomst in 80 minuten van Londen naar New York brengen Actua
Supersonisch vliegtuig moet ons in de toekomst in 80 minuten van Londen naar New York brengen
Actua

Supersonisch vliegtuig moet ons in de toekomst in 80 minuten van Londen naar New York brengen

Een nieuw supersonisch vliegtuig, (als concept) onthuld door een Spaanse ontwerper, zou ons met een ongeziene snelheid over de Atlantische Oceaan kunnen brengen. De Hyper Sting van Oscar Viñals kan in een verbazingwekkende 80 minuten van Londen naar New York vliegen. Ter vergelijking: een rechtstreekse vlucht van Londen naar New York duurt momenteel ongeveer acht uur.

Het futuristische vliegtuig zou met een snelheid van ongeveer 3.800 km/u vliegen, bijna twee keer zoveel als de Concorde. Viñals heeft gezegd dat het vliegtuig maximaal 170 passagiers kan bevatten, die zullen ‘genieten’ van reizen met meer dan drie keer de snelheid van het geluid. De ontwerper legde uit dat ‘Mach 3,5’ mogelijk zou zijn dankzij innovatieve systemen zoals een (tot dusverre theoretische) kernfusie-reactor.

Nieuw tijdperk van supersonisch vliegen

Deze zou dan twee ramjetmotoren en vier next gen hybride turbojets aandrijven, waardoor het een zeer krachtig stukje ingenieurswerk wordt. Volgens het concept wordt de Hyper Sting een kleine 100 meter lang, nog een eindje langer dan de Concorde dus. Viñals' ontwerp is ook 50 meter breder dan de Concorde. Viñals zei: "De Concorde was een briljante machine, een nobel experiment, maar het bracht te veel emissies in het milieu, te veel lawaai in onze gemeenschappen, en was te duur om te exploiteren.”

"Een nieuw tijdperk van supersonisch vliegen staat misschien voor de deur, maar er zijn uitdagingen te overwinnen als het erom gaat sneller dan de geluidssnelheid te vliegen”, ging hij verder. "De Hyper Sting is een nieuw concept voor toekomstige supersonische commerciële vliegtuigen. Vandaag zijn er enkele projecten voor een nieuw tijdperk van supersonische vluchten van verschillende particuliere en openbare initiatieven. Sommige daarvan zijn goed op weg en zouden binnen enkele jaren echt gemaakt kunnen worden."

De naam

Veel vliegtuigliefhebbers vragen zich af hoe het vliegtuig zijn naam heeft gekregen. De ontwerper heeft gezegd dat de naam is beïnvloed door de vorm van het vliegtuig. Hij zei: "De romp zou de vorm hebben van een 'grote angel' met een zeer scherpe 'neus', die de functie zou hebben om de voorste luchtstroom te controleren, om deze te herverdelen over het centrale deel en over de vleugels." Viñals gelooft dat zijn idee haalbaar is, maar dat er vooruitgang in de technologie voor nodig is. Hij verwacht niet dat de Hyper Sting echt in de lucht zal hangen vóór 2030.

(Bron: LADbible)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties