Terminator-regisseur James Cameron: "Robots die mensheid kunnen uitroeien, hebben wereld al overgenomen" News
Terminator-regisseur James Cameron: "Robots die mensheid kunnen uitroeien, hebben wereld al overgenomen"
News

Terminator-regisseur James Cameron: "Robots die mensheid kunnen uitroeien, hebben wereld al overgenomen"

Robots die ‘de mensheid kunnen uitroeien’ hebben volgens de bedenker van The Terminator mogelijk de wereld al overgenomen. Filmregisseur James Cameron vroeg zich onlangs openlijk af of de mens uiteindelijk een oorlog wil uitvechten met ‘iemand die slimmer is dan wij’. De Oscarwinnaar, die ook Aliens, Avatar en The Abyss regisseerde, zei dat AI (artificiële intelligentie) de wereld al kan hebben overgenomen en dat het misschien te laat is om het te stoppen.

In zijn Terminator-filmreeks keert het computernetwerk Skynet - oorspronkelijk ontworpen als verdedigingssysteem - zich tegen zijn menselijke ‘meesters’, wat leidt tot een futuristische oorlog tussen robots en de mensheid. Met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol als moordende cyborg worden de klassiekers gezien als een waarschuwend verhaal over de potentiële gevaren van technologie.

Terminator-regisseur James Cameron: "Robots die mensheid kunnen uitroeien, hebben wereld al overgenomen"

"Het is geweldig, maar ook gewelddadig"

In de afgelopen maanden heeft de lancering van geavanceerde software zoals ChatGPT soortgelijke angsten aangewakkerd over de onvoorspelbare kracht van wat Silicon Valley-ingenieurs hebben ontketend. Cameron (68) vertelde de SmartLess podcast dat hij zich zorgen maakte over de reële dreiging van kunstmatige intelligentie. "Ik ben niet bang, maar ik ben behoorlijk bezorgd over het potentieel van misbruik van AI," zei hij. "Ik denk dat AI behoorlijk geweldig maar ook gewelddadig kan zijn. Ik denk dat het ook letterlijk het einde van de wereld kan betekenen.”

"Je praat met die AI-wetenschappers en elke keer als ik mijn hand opsteek bij een van hun seminars beginnen ze te lachen. Het punt is dat geen enkele technologie ooit niet bewapend is geweest,” ging hij verder. "En willen we echt vechten tegen iets dat slimmer is dan wij ? Ik denk het niet. AI zou de wereld al kunnen hebben overgenomen en al aan het manipuleren zijn, maar we weten het gewoon niet omdat het totale controle zou hebben over alle media en alles. Welke betere verklaring is er voor hoe absurd alles nu is?”

Terminator-regisseur James Cameron: "Robots die mensheid kunnen uitroeien, hebben wereld al overgenomen"

Kernbommen en neonazi's

ChatGPT is een chatbot gebaseerd op kunstmatige intelligentie die vier maanden geleden door het Amerikaanse onderzoekslab OpenAI werd gelanceerd. Zijn kernfunctie is het nabootsen van menselijke conversatie. Maar hij kan ook computerprogramma's schrijven en debuggen, muziek, scenario's, sprookjes en essays schrijven, beter dan de gemiddelde mens testvragen beantwoorden, poëzie en songteksten schrijven en spelletjes spelen. De chatbot werd ondertussen al beschuldigd van ‘politieke vooringenomenheid’ en ‘discriminerend gedrag’. In december omzeilden IT-jailbreakers de inhoudscontrole van de site om instructies te geven voor het maken van een molotovcocktail en een kernbom, en om te discussiëren als een neonazi. Dat belooft…

(Foto's: BSR Agency)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties