Theo Francken: “Misschien moeten we de Belgische grenzen sluiten” Actua
Theo Francken: “Misschien moeten we de Belgische grenzen sluiten”
Actua

Theo Francken: “Misschien moeten we de Belgische grenzen sluiten”

Duitsland had een soepel asielbeleid en dat wist men al spoedig tot in Irak en Syrië, met een enorme toestroom als gevolg. Maar liefst 16.000 vluchtelingen kwamen afgelopen weekend per trein naar München en men besefte: de toestroom moest ingedijkt worden. Sinds zondagavond moet al wie vanuit Oostenrijk Duitsland in wil, geldige papieren kunnen voorleggen. Wie die niet heeft, komt het land niet meer in.

Theo Francken gaf daarover zijn mening in 'De Ochtend': “Ik heb begrip voor de Duitse beslissing. Het creëert situaties die onveilig zijn en binnen het Schengenverdrag kan er gekozen worden om de grenzen tijdelijk te sluiten. Als wij in een soortgelijke situatie komen – wat nu nog niet zo is – moeten de Belgische grenzen ook gesloten worden.”

Volgens Theo bestaat de kans wel dat dit in de nabije toekomst nodig zal zijn: “De vluchtelingen volgen de weg van de minste weerstand. Als Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië hun binnengrenzen sluiten, dan zoekt men een land waar men wel naartoe kan. Je krijgt dan een cascade-effect.”

Eigenlijk zou Griekenland moeten controleren wie er binnenkomt volgens Francken: “De Griekse grens staat wagenwijd open en daar durft niemand iets over te zeggen. Hongarije probeert er wel iets aan te doen, maar daar regent het kritiek op. Waar is de logica? Na die hele Grexit-affaire durft niemand nog iets zeggen over Griekenland, maar zonder een goede controle van de buitengrens heeft Schengen weinig zin. (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties