Tobback: “Verantwoordelijkheid genomen”

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft zaterdagavond, aan het eind van het sp.a-congres, opvallend veel en lang applaus gekregen. Ook in de wandelgangen vielen weinig valse noten te horen, na een week waarin Tobback vanuit verschillende hoeken kritiek kreeg omdat hij en de partij te afwezig bleven in aanloop naar de verkiezingen. Zelf kwam Tobback in zijn […]

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft zaterdagavond, aan het eind van het sp.a-congres, opvallend veel en lang applaus gekregen. Ook in de wandelgangen vielen weinig valse noten te horen, na een week waarin Tobback vanuit verschillende hoeken kritiek kreeg omdat hij en de partij te afwezig bleven in aanloop naar de verkiezingen.

Zelf kwam Tobback in zijn slottoespraak maar kort terug op de heisa rond zijn persoon en de afwezigheid van sp.a. Dat was toen hij benadrukte dat de socialisten na de aanslepende regeringscrisis hun verantwoordelijkheid namen, in plaats van “vanop de zijlijn rustig kritiek te leveren”.

“Het zou ongetwijfeld – en ik weet dat dit velen van jullie zorgen baart – een makkelijkere weg naar electoraal succes geweest zijn”, erkende Tobback. “Maar het is niet onze weg. We hebben de verantwoordelijkheid genomen om zelf de oplossingen te zoeken en de moeilijkheden te trotseren.”

Samenwerken is voor Tobback het ordewoord. “Zonder wil tot samenwerken ontstaat een samenleving waarin ieder voor zich het grootste voordeel probeert te halen. Ten koste van anderen”, citeerde hij uit de eigen beginselverklaring. “Het sociale leven wordt dan gekenmerkt door achterdocht, wedijver en discriminatie. Dat conflictmodel wijzen wij af”, besloot Tobback, die daarop lang applaus kreeg uit de zaal.

Foto JVDP

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments