Van richting veranderen beter dan blijven zitten

Wie in het middelbaar onderwijs een B-attest krijgt, zit meestal beter op zijn plaats in een lagere richting. Het jaar overdoen is demotiverend. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven dat De Standaard kon inkijken. Voor het onderzoek volgde Carl Lamote en collega’s negen jaar lang 6.411 leerlingen binnen 90 Vlaamse scholen. Ruim […]

Wie in het middelbaar onderwijs een B-attest krijgt, zit meestal beter op zijn plaats in een lagere richting. Het jaar overdoen is demotiverend. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven dat De Standaard kon inkijken.

Voor het onderzoek volgde Carl Lamote en collega’s negen jaar lang 6.411 leerlingen binnen 90 Vlaamse scholen. Ruim 10 procent van de leerlingen krijgen aan het einde van het tweede of vierde jaar middelbaar een B-attest, waarmee ze het jaar kunnen overdoen, of van richting moeten veranderen.

Zelfvertrouwen

“Wie na een B-attest via de ‘waterval’ naar een lagere richting gaat, zit daar meestal beter op zijn plaats”, zegt Lamote. Leerlingen die in een lagere richting stromen, boeten eerst wat aan zelfvertrouwen in, maar winnen dat al snel terug dankzij goeie resultaten. Dat is niet het geval voor zittenblijvers.

archieffoto

Leave a Reply

Your email address will not be published.