erik karits 7hmoxn 8u7g unsplash News
erik karits 7hmoxn 8u7g unsplash
News

Vlaamse zonnepaneeleigenaars krijgen (misschien) de rekening gepresenteerd: "Handel proactief"

Zonnepaneeleigenaars in Vlaanderen staan in 2025 voor nieuwe uitdagingen. De vergoedingen voor teruggeleverde stroom dalen, en met de komst van negatieve injectietarieven dreigen onverwachte kosten. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en tijdig actie te ondernemen om financiële gevolgen te beperken.

Wat zijn negatieve injectietarieven?

Negatieve injectietarieven houden in dat je moet betalen om je overtollige zonne-energie op het elektriciteitsnet te zetten. Dit gebeurt vooral op momenten waarop er veel zonneproductie is, maar weinig vraag naar stroom. Omdat de Vlaamse overheid dergelijke tarieven niet verbiedt, kunnen energieleveranciers ze vrij toepassen.

Hoe beperk je de impact als zonnepaneeleigenaar?

Om de gevolgen van negatieve injectietarieven te verzachten, kunnen eigenaars van zonnepanelen verschillende strategieën toepassen:

  • Verbruik afstemmen op productie Gebruik energie-intensieve toestellen, zoals de wasmachine of vaatwasser, wanneer je zonnepanelen het meeste opbrengen – doorgaans overdag.
  • Thuisbatterij installeren Hiermee kun je overtollige stroom tijdelijk opslaan voor later gebruik. Let wel: de investering is aanzienlijk en vereist een goede kosten-batenanalyse.
  • Slim energiemanagementsysteem inzetten Dergelijke systemen schakelen automatisch apparaten in wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is.
  • Zonnepanelen tijdelijk uitschakelen In uitzonderlijke gevallen kan het voordeliger zijn om de productie tijdelijk te stoppen om hoge injectiekosten te vermijden. (lees verder onder de afbeelding)
Vlaamse zonnepaneeleigenaars krijgen (misschien) de rekening gepresenteerd: "Handel proactief"

Financiële compensatie via retroactieve premie

Wie zonnepanelen liet installeren vóór eind 2020 en intussen een digitale meter heeft, komt mogelijk in aanmerking voor een retroactieve investeringspremie. Deze premie compenseert het wegvallen van de terugdraaiende teller en kan oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van het vermogen en het jaar van installatie. De aanvraag moet gebeuren binnen zes maanden na de plaatsing van de digitale meter en ten laatste op 31 december 2025.

Conclusie

Het energielandschap verandert snel, en zonnepaneeleigenaars doen er goed aan zich hierop aan te passen. Door bewust om te gaan met hun energieverbruik, te investeren in opslag of slimme systemen, en beschikbare premies aan te vragen, kunnen zij de financiële impact beperken en optimaal blijven profiteren van hun duurzame investering.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties