Vlaming vervolgd voor spionage nadat hij geheime bunker binnendringt in Italië (video) News
Vlaming vervolgd voor spionage nadat hij geheime bunker binnendringt in Italië (video)
News

Vlaming vervolgd voor spionage nadat hij geheime bunker binnendringt in Italië (video)

Een Vlaming en een Nederlander zijn in Italië vervolgd voor spionage, nadat ze een militaire basis binnendrongen en er beelden maakten die ze op het internet postten. Frank Brodala uit Maaseik en Bob Thissen uit het Nederlandse Heerlen - vlak bij de Belgische grens - kwamen ervan af met een boete van 250 euro. “Maar met de advocatenkosten erbij zijn we zo’n 10.000 euro kwijt” vertelden ze aan HLN.

De twee heren zijn zogenaamde ‘urban explorers’, wat betekent dat ze verlaten gebouwen en andere plekken binnendringen om vast te leggen hoe de tijd er bleef stilstaan. Ze delen hun avonturen op sociale media en zo heeft het YouTube-kanaal van Thissen bijna een half miljoen volgers. In de zomer van 2020 belandden de twee mannen in het noorden van Italië waar ze een geheim bunkercomplex uit de Koude Oorlog bezochten.

Andere ‘onfrisse zaak’

Maar dat kwam hen dus (letterlijk) duur te staan, toen bleek dat ze daarvoor vervolgd zouden worden. Volgens de lokale krant La Nazione gebeurde dat op basis van artikel 260 van het Italiaanse strafwetboek, dat gaat over het onrechtmatig binnendringen op militair domein en het bezit van spionagemateriaal. Daarop staan celstraffen van één tot maar liefst vijf jaar. Maar uiteindelijk bleef het dus bij een geldboete, aangezien het voor de aanklager duidelijk was dat de twee niet de bedoeling hadden om aan spionage te doen.

Pikant detail: de video bracht een ‘onfrisse zaak’ aan het licht. De tunnels van het complex zitten namelijk vol asbest. De marine kreeg destijds subsidies om dat op te ruimen, maar deed dit niet. Uiteraard kan de lokale bevolking daar niet echt mee lachen. Toen duidelijk werd dat hij problemen zou krijgen, haalde Thissen de video offline. Maar intussen kan je hem weer bekijken op zijn YouTubekanaal en dus ook hieronder.

(Bron: HLN.be)

2 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties